Grbović patrijarhu: Možda femicid više ugrožava brak od jezika; Vučić: Ne mogu da ocenjujem

Patrijarh srpski Porfirije je u uskršnjoj poslanici, između ostalog, pozvao na "očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma".
"Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću", naveo je patrijarh. 
To se naročito čini, kako je naveo, "kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života".
"Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države", dodao je patrijarh.
 
Vučić: Ne mogu da ocenjujem Uskršnju poslanicu SPC 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) od strateškog značaja za opstanak srpskog naroda i da je bezbroj mesta gde Srbi ne bi preživeli da je tamo nema.
 
"Nemam pravo da ocenjujem patrijarha ni Uskršnju poslanicu, niti bih to činio. Da ulazim u svaki pojedinačni stav, niti mogu niti hoću", rekao je Vučić, na pitanje da prokometariše deo iz Uskršnje poslanice u kojem se poziva na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
 
Vučić je rekao da u Srbiji postoji princip odvojenosti države i Crkve, "zna se ko donosi odluke o zakonima".
 
Grbović: Možda femicid više ugrožava brak
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović istakao je da postoje problemi koji više ugrožavaju brak i porodicu.
 
On je na Tviteru napisao da "femicid, akušersko nasilje, neplaćanje alimentacije, loš rad socijalnih službi, ekonomska i svaka druga nesigurnost, možda ipak malo više ugrožavaju brak i porodicu".
 
"Biće još hrišćanskih prazika pa da na vreme preporučim temu", napisao je Grbović.
  • predrag

    18.04.2023 21:28
    Tesko ce se "očuvati srpski jezik i ćirilično pismo" ako se svi resursi rasprodaju, eps ..ne napravi funkcionalan sistem drustva gde ljudi nece bezati u ino.
    Ko ce ostati da govori Srpski, Nepalci ?
  • Evo

    18.04.2023 19:24
    Vako
    "U bolnicu bolestan u crkvu grešan", reče moj pokojni otac. I bi u pravu! Kanda se najveći grešnici u crkvi sakupljaju. Neka ih tamo.
  • G pen

    18.04.2023 13:24
    Najveca pretnja srpskom jeziku su patrioti jer oni koriste sumljam, nejce, cakstavise, ne radan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija