EU razočarana neučešćem srpskih partija na kosovskim izborima

EU je razočarana zbog neučešća srpskih političkih partija na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kazali su za radio Kosovo iz Evropske unije.
EU razočarana neučešćem srpskih partija na kosovskim izborima
Foto: Pixabay

Portparol EU je rekao da je dužnost Kosova i Srbije da daju prioritet povratku kosovskih Srba u strukture na centralnom i lokalnom nivou.

Srpska lista, kao i druge stranke koje predstavljaju Srbe na Kosovu, izjasnile su se da neće učestvovati na izborima za gradonačelnike opština na severu i odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

"Zbog toga je veoma razočaravajuće što su Srpska lista i druge stranke koje predstavljaju kosovske Srbe odlučile da ne učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 23. april u četiri severne opštine", navodi se u odgovoru EU.
 
U novembru prošle godine srpski predstavnici na Kosovu napustili su sve kosovske institucije, uključujući pozicije u Vladi i Skupštini Kosova, kao i one u pravosuđu i u Kosovskoj policiji na severu zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila.
 
Iz Brisela su poručuli da je EU sa svojim partnerima posvećena deeskalaciji tenzija i da bi Srbi trebalo da ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u lokalne institucije.
 
"Do sada je napravljen mali napredak. Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome", navodi se u odgovoru portparola EU.
Iz EU sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida ocenjuju da "otvaraju put ka svestranoj normalizaciji odnosa. Osnovni deo sprovođenja ovih sporazuma biće stabilan povratak kosovskih Srba u institucije Kosova, uključujući i lokalnu vlast".
 
EU ne može, kako se navodi, da natera ni Kosovo ni Srbiju da učine uspešnim te demokratske procese.
 
"Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je inkluzivan, pravedan, demokratski i miran", kaže se na kraju odgovora EU za Radio Kosovo.
  • Професор

    15.04.2023 20:27
    Ови из ЕУ се праве да је на Космету демократија а ми се правимо да без Заједнице српских општина нећемо да се вратимо у институције на КиМ. Нити њих демократија интересује а нама је циљ да се Курти инати до судњега дана.
  • zztop

    15.04.2023 20:23
    Kume ajd u cvancihu da će na izborima pobediti srpska lista čak i ako ne izađe na izbore , a znamo ko im to zabranjuje...
  • Kolja

    15.04.2023 18:48
    Pa, eto, nek Albanci počnu nešto da čine. Umesto što se bave zabranjivanjem i zastrašivanjem, pa i fizičkim istrebljivanjem Srba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija