Plate srpskih gradonačelnika i njihovih kolega u regionu: Ko prima najnižu, a ko najvišu?

Gradonačelnici deset najvećih gradova u Srbiji u proseku zarađuju čak dva i po puta manje od svojih kolega u Sloveniji, pokazuju podaci do kojih je došao N1 poredeći imovinske karte funkcionera.
Plate srpskih gradonačelnika i njihovih kolega u regionu: Ko prima najnižu, a ko najvišu?
Foto: Pixabay
Prosečna plata gradonačelnika deset najvećih gradova u Sloveniji je 2.555 evra, u Hrvatskoj je nešto niža i iznosi 2.422 evra, dok je prosek u Bosni i Hercegovini 1.934 evra. Najnižu prosečnu platu na prostoru bivše SFRJ imaju gradonačelnici najvećih gradova u Srbiji - 1.092 evra.
Plata gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, ne računajući dodatak za radni staž, iznosi 2.696 evra, dok njegov hrvatski kolega, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, mesečno zarađuje 2.318 evra, piše N1.
Mesečna plata prvog čoveka Podgorice je 1.562 evra, dok je plata gradonačelnice Skoplja Danele Arsovske trenutno 2.036 evra, a utvrđuje se tako što se iznos prosečne plate na nivou republike množi koeficijentom 3,70.
 
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić mesečno zarađuje 1.510 evra, bez dodataka, dok najnižu platu u poređenju sa ostalim gradonačelnicima glavnih gradova u regionu ima prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić - 1.399 evra.
 
Apsolutni rekorder po visini zarade u državama bivše SFRJ je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, čija je mesečna plata 3.305 evra. Za njim sledi najplaćeniji gradonačelnik u Hrvatskoj - prvi čovek Zadra Branko Dukić, koji mesečno zarađuje 3.026 evra, dok su primanja ostalih gradonačelnika najvećih gradova u regionu ispod 3.000 evra.
 
Kada se porede primanja čelnih ljudi najvećih gradova, po deset iz svake od navedenih država, najnižu platu ima gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, koji mesečno inkasira 910 evra.
 
Najnižu platu u Bosni i Hercegovini ima gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, koji za to može da "zahvali" svom prethodniku Šuhretu Fazliću, koji je doneo odluku da platu od 2.287 evra smanji na iznos od 1.271 evro.
 
U Sloveniji najnižu platu ima gradonačelnik Kamnika Mateja Slapar - 2.267 evra, a u Hrvatskoj je to prvi čovek Rijeke Marko Filipović, koji mesečno zarađuje "svega" 1.995 evra.
 
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković može da se pohvali platom od 2.466 evra, a tek nešto manje zarađuje prvi čovek Splita, drugog po veličini hrvatskog grada, Ivica Puljak – 2.439 evra.
 
Plate gradonačelnika u ostalim najvećim gradovima u Hrvatskoj kreću se u rasponu od 2.111 do 2.619 evra, pokazuju podaci iz imovinskih kartica gradonačelnika deset najvećih gradova u toj državi.
  • Zoran

    17.04.2023 09:20
    To srpskim gradonačelnicima nije plata nego topli obrok.
  • Nikola

    16.04.2023 15:16
    Jadni naši gradski oci...
    Jedina bitna razlika je u tome što slovenački gradonačelnik živi isključivo od svoje plate a prosečan srpski od zloupotrebe službenog položaja.
  • Djole

    16.04.2023 12:20
    Plata
    Sta dobiju ispod ruke. Plata je njima sporedna stvar. Kako sa tako malim platama imaju enormno bogastvo:vile, kuce stanove, vikendice, kola, bankovne racune, firmirana garderoba itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija