Aktivista koji tvrdi da je Vulin pomogao Putinu da prisluškuje opoziciju osuđen na 25 godina zatvora

Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa njegovim kritikama rata u Ukrajini.
Aktivista koji tvrdi da je Vulin pomogao Putinu da prisluškuje opoziciju osuđen na 25 godina zatvora
Foto: Beta/AP

Vladimir Kara Murza pominjao se i u Srbiji, podseća N1. On je tvrdio da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi.

Vulin je to negirao, nazvavši ga lažovom.

"Smešno je što je Vulin tek sada reagovao. To je bilo tako davno. Podsetiću vas da je početkom decembra objavljeno da je Vulin početkom maja doleteo u Moskvu i predao sekretaru Saveta za bezbednost Nikolaju Patruševu transkript naših razgovora", izjavio je tada Kara-Murza agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima, srpski mediji su objavili da se Patrušev tada lično zahvalio Vulinu za dostavljenu informaciju, a tada je i državna TV Rusija 24 emitovala reportažu o tome kakve su sjajne srpske tajne službe jer su predale "šta rade rusofobi".
 
BBC danas piše da je rusko-britanski (nekadašnji) novinar i političar "poslednji od brojnih Putinovih protivnika koji je uhapšen ili primoran da pobegne iz Rusije". Britanski javni servis navodi da je on negirao optužbe tokom procesa i digao je glas, kritikujući svoje suđenje.
Prošle nedelje je, prenosi BBC, na moskovskom sudu rekao: "Potpisujem svaku reč koju sam rekao. Ne samo da se ne kajem ni za šta od ovoga, već sam ponosan na to".
 
Osim što je kritikovao takozvanu "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, Kara-Murza je takođe otvoreno govorio protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade.
 
Kako dodaje BBC, ovaj 41-godišnjak je odigrao ključnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da sankcionišu ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.
  • AntiBot

    18.04.2023 10:23
    @Viktorija
    Jesi procitala glavne knjige pranja mozga naroda:
    Propaganda - Edvard Bernajs
    Psihologija gomile - Gustav Le Bon?
  • Neđo

    17.04.2023 18:30
    Nije zgodno uplitati se u politike vlikih sila. Nikad ne znas ko ce na vlasti biti i kada
  • Viktorija

    17.04.2023 18:04
    Jel' moguće
    Da li je moguće da pišete ovakve komentare, a verujem da je većina prvi put čula za Kara-Murzu?
    Za razliku od vas ja sam sve njegove knjige pročitala i mogu da kažem da nije sve crno-belo, a o prisluškivanju ne mogu da govorim takođe, jer niko nema dokaze, a proizvoljno govoriti jr stvarno samo mržnja!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.