Stručnjak za informacione tehnologije zbog SMS-a ostao bez 200 evra: Kako izbeći prevaru

Ovih dana Srbijom kruži SMS prevara na koju su, na žalost, naseli mnogi građani jer izgleda kao uobičajena poruka koje dobijamo od kompanija za dostavu paketa.
Stručnjak za informacione tehnologije zbog SMS-a ostao bez 200 evra: Kako izbeći prevaru
Foto: Pixabay
Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate, posle koje računi mogu da nam budu znatno uvećani. Ima li zaštite od ovakvih poruka?
Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, potvrdio za RTS je koliko je ovo opasno, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu imejl adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama.
Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveramo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.
 
"Kod mnogih poruka piše - ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite", objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.
 
Govoreći o prevarama preko SMS-a, Kočović kaže da možemo da primetimo uvećane račune u delu "ostale usluge".
 
"Ponudiće vam ring-tonove, igrice... Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda imate problem. Poskidajte sve privatne podatke na internetu", priča Kočović.
 
Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gde se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra.
 
Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.
  • Jasmina Vučković

    03.02.2024 00:54
    Prevara
    I ja sam žrtva prevare. Juče je sa mesingera stigla poruka od moje poznanice stigla poruka da joj pošaljem broj telefona.Nismo se čule dve ,tri godine.Ne sumnjajući ništa ,poslala sam.Kao da glasam za nju.U tom trenutku nisam znala da joj je profil hakovan.Normalna poruka .Ubrzo mi stiže poruka sa a1Zabava ,a ona traži da joj skrinšotujem poruke i šaljem.Na kraju račun oko 230 eura.Saznajem kasnije od nje da je ona u istom periodu dobila poruku od MTS mreže dobila poruku i da su je zadužili sa 4000/5000 hiljada i da joj je hakovan profil.U razgovoru sa operaterima A1 mreže saznajem da su oni za A1Zabavu iznajmili provajdera koji se zove CENTILI i daju mi nekoliko brojeva telefona od kojih nijedan nije u funkciji.Oni su me zadužili ,preko A1mreže.Jedan od brojeva je i broj privatnog stana ,gde mi čovek rekao da sam stota koju sam zvala.Na moje pitanje opeteru kako je moguće da imaju ugovor sa firmom čiji brojevi nisu u funkciji ,nisu imali odgovor.Ovo je ozbiljna organizovana prevara od strane operatera i firmi provajdera.
  • Todor

    18.04.2023 11:30
    Operateri Lopovi
    Dakle, ključno ovde je kako neko može preko MTSa, A1, Yettel ili bilo kojeg drugog operatera da mi naplati nešto u ime nekoga trećeg????
    Valjda tako što taj neko ili ta neka firma ima neki ugovor sa Telekomom.

    Mene je ova kombinacija koštala do sada više stotina eur. Uglavnom su sve starije ljude u familiji navukli da "nešto" kliknu.
    Na kraju sam na svim mobilnim telefonima ukinuo mogućnost SMS poruka sa tih 4cifrenih brojeva.

    Ovo je jedan od primera organizovanog lopovluka, a gde pored operatera skoro je izvesno da su uključeni i izvesni državni činovnici.
    Ali avaj ovo je priča koja se reciklira svakih X meseci, a i dobro dođe da se popuni medijski prostor.
  • Bogi46

    18.04.2023 10:44
    Kako?
    Kako to funkcioniše? Samo ti stigne sms poruka i to je to? Ops,mobilni operater ti zaračuna 200evra, što znači da su deo prevare. Ili moraš biti glup i otvarati linkove u njoj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija