Oko 20 odsto srednjoškolaca šalje seksualni sadržaj zbog pretnje ili ucene, većina svojevoljno

Momci u većoj meri šalju svoje seksualne sadržaje nego što to rade devojke, a neki su prvi put imali samo 12 godina kada su poslali prve, prikazuje novo istraživanje.
Oko 20 odsto srednjoškolaca šalje seksualni sadržaj zbog pretnje ili ucene, većina svojevoljno
Foto: Pixabay
Istraživanje o rizičnim ponašanjima, seksualnom uznemiravanju i izloženosti mladih seksualnim sadržajima na internetu sprovedeno je među mladima uzrasta 15 i 17 godina, u 40 škola širom Srbije.
Ono je pokazalo da je tokom svog života 27,5 odsto ispitanika primilo seksualni sadržaj od osobe koju ne poznaje, a 24 procenata od osobe koju poznaje.
Koordinatorka istraživanja Jovana Škorić kaže da je oko 20 odsto srednjoškolaca slalo seksualni sadržaj u cilju pretnje ili ucene.
 
"Čak 22,3 odsto šalje svoje seksualne sadržaje na nagovor druge osobe, i tu isto treba da se zapitamo na koji način društvo može da reaguje i da to prevenira, dok 57,5 odsto srednjoškolaca šalje to svojevoljno", navela je ona.
 
Škorić je dodala da čak više od polovine srednjoškolava koristi dva ili više profila na istoj društvenoj mreži.
 
"Ovo pokazuje nameru srednjoškolaca da se uznemiravaju vršnjaci ili da se koriste nekakve vrste digitalnog nasilja", objasnila je.
 
Seksualno uznemiravanje predstavlja nesporazumno deljenje intimnih fotografija ili videa, iskorišćavanje prisile i pretnje, seksualno vršnjačko nasilje i neželjena seksualizacija.
Istraživanje su sproveli stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanju decu iz Novog Sada, u saradnji sa timom istraživača Odseka za psihologiju i studijskog programa Socijalni rad Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • Vule

    18.04.2023 15:58
    A da naucite decu da ne budu glupa, to bi sigurno pomoglo. Moš misliti, nateraju ih da salju gole slike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.