Predsednik aktiva direktora o spotu sa Golubovićem: Deca o njemu nisu učila u školi, već kod kuće

Svaka škola, pre nego što donese odluku o ustupanju prostora za neko snimanje, prethodno se mora upoznati sa svim detaljima, rekao je predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger.
Predsednik aktiva direktora o spotu sa Golubovićem: Deca o njemu nisu učila u školi, već kod kuće
Foto: Pixabay

On je naveo da škole imaju mnogo sličnih upita, poput onog za snimanje spota grupe "Crni Cerak", u kojem se pojavljuje i bivši osuđenik Kristijan Golubović.

"U slučaju takvog zahteva neophodan je sinopsis sa svim kadrovima i akterima, gde je do poslednjeg detalja precizirano koji će se kvadratni centimetar škole videti i samo sa potpunom informacijom moguće je tražiti odobrenje i izaći pred upravljački organ ili pred osnivača u slučaju nečeg većeg obima", naglasio je Eger.
Istakao je da su škole samo korisnici objekata kojima rukovode, a postoje upravljački organ (školski odbor), rukovodeći organ (direktor) i najviši stručni organ (nastavničko veće).
 
"Kada dođe do iznajmljivanja prostora u obavezi smo da dobijemo saglasnost od vlasnika objekta - Republike Srbije ili Grada Beograda, ali kada su ovakve situacije događa se da neko obaveštenje o tome dobijamo sa par dana razlike, a za to vreme nije moguće doneti odluku i dobiti saglasnost od osnivača", naglasio je ovaj direktor škole.
 
Ipak, on veruje da je ovo jedan veliki nesporazum i da "nije bila želja direktorke da uradi nešto namerno ili pogrešno".
 
Navodi se, međutim, da su pojedini roditelji zahtevali da direktorka škole u Rakovici Tamara Jelić zbog toga podnese ostavku, na šta je ona rekla da nije bila upoznata sa svim detaljima, da je pogrešila i da učionica nije bila iznajmljena već da je ustupljena besplatno na par sati snimanja.
 
"Kada je reč o samom postupku, inspekcija ima svoje procedure: mora da izađe na teren, da utvrdi činjenično stanje i postupanje direktora, kao i cele škole, kako bi bilo ustanovljeno šta je dovelo do ovakve situacije", naveo je Eger.
 
On napominje da su direktori odgovorni za sve što se događa u školi, jer treba štite zakon, pa su dužni da se informišu o svemu i obaveste školski odbor.
 
"Direktori su odgovorni ljudi, jer u krajnoj liniji odgovaraju pred zakonom, pa sam siguran da je ovog puta došlo do određenog stepena nerazumevanja i to nije ni prvi ni poslednji slučaj da dolazi do takvih problema prilikom nekakvih gostovanja po školama", naglasio je Eger.
 
Istakao je i da nadležna inspekcija, nakon što ustanovi sve relevantne činjenice, može da predloži i razrešenje direktora.
 
Dodao je i da je pomenuto lice poznato u javnosti i svakako da deca o njemu nisu učila u školi, već kod kuće "uz slučajnu ili namernu roditeljsku pomoć".
 
"Kada je reč o celoj ovoj situaciji svi treba da se zapitamo: i mi i roditelji i mediji, ali činjenica je i da poznata lica dolaze u školu na ovaj ili onaj način i siguran sam da on nije ni prvi ni poslednji", poručio je ovaj direktor škole.
  • 313z

    24.04.2023 06:25
    Brigo moja pređi na drugoga
    Svi peru ruke, ali to ne pomaže. Desilo se nešto što nije smelo da se desi.
  • Zemlja čudesa

    24.04.2023 00:12
    Poštovani roditelji,
    Pomirite se sa činjenicom da ste upravo VI stvorili svoje naslednike, takve kakvi jesu. Da li je u pitanju nebriga, zapuštanje ili su na vašu sliku i priliku je sporedno. Škola je isključivo obrazovna institucija, nije bebi siterska služba koja će vam čuvati decu dok vi imate nekog drugog posla.
    I, nemojte zaboraviti najvažnije - školski sistem ima vaše naslednike na grbači do punoletstva, a vama će takvi kakvim ste ih stvorili sedeti za vratom do zadnjeg dana.
  • Pa šta

    23.04.2023 21:56
    Radim 25 sati dnevno
    Nisam mog'o doć, poslo zamenika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".