Evroposlanici ponovo osuđuju Srbiju zbog emitovanja ruskih državnih medija

Evropski parlamentarci snažno osuđuju pokretanje onlajn servisa vesti ruskog državnog medija RT na srpskom jeziku.
Evroposlanici ponovo osuđuju Srbiju zbog emitovanja ruskih državnih medija
Foto: Pixabay
Traže od srpskih vlasti da se usklade sa odlukom EU o obustavi radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT-a.
To se navodi u jednom od predloženih amandmana na nacrt Izveštaja o stranom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući i dezinformacije o kojem će sutra raspravljati Specijalni odbor Evropskog parlamenta.
U nacrtu izveštaja koji je sačinila Sandra Kalniete ocenjuje se da se zemlje koje pristupaju EU suočavaju s izazovima koji proizlaze iz zlonamernog stranog uplitanja i kampanja dezinformacija, bez pominjanja zemalja pojedinačno.
 
Srbija se, međutim pominje u više amandmana, a u jednom od njih izražava se zabrinutost "zbog nedavnih saznanja da je Srbija zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je alarmantno podložna stranom zloćudnom uticaju, posebno iz Rusije i Kine i da srpska vlada u svom javnom diskursu sve više predstavlja Rusiju kao ključnog partnera, koji je uspešno uzdrmao javno mnjenje jer ankete pokazuju da se na Rusiju gleda povoljnije nego na EU i SAD".
 
U jednom od brojnih amandmana "snažno se osuđuje otvaranje kancelarije RT (bivša Raša tudej) u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku, čime se tom zloćudnom akteru omogućava da širi svoje dezinformacije u celom regionu i u tom kontekstu zahteva od srpskih vlasti da se usklade sa odlukom Saveta o obustavi radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT-a".
 
Takođe se osuđuje nastavak ruskih pokušaja da izvrši uticaj na region Zapadnog Balkana, putem eksploatacije i raspirivanja kulturnih, etničkih i verskih podela i destabilizacije prodemokratskih snaga, što se mora shvatiti kao deo šire strategije za promovisanje autoritarizma u Evropi.
 
Ukazuje se i na širenje proruskih poruka preko srpskih i mađarskih medija na Zapadnom Balkanu, kao i na izveštaje da komesar za susedstvo i proširenje (Oliver Varheji) namerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje su u procesu pristupanja EU.
 
Srbija se kritikuje i zbog toga što još nije uvela sankcije Rusiji niti se uskladila sa spoljnom politikom EU, uprkos pozitivnim signalima o usklađivanju većine balkanskih država sa spoljnom politikom EU i suprotstavljanju ruskom uticaju.
 
Navodi se i da je cilj kampanja mešanja na Zapadnom Balkanu da negativno deluju na rastuću evro-atlantsku orijentaciju i stabilnost pojedinačnih zemalja i time na promenu u celom regionu.
 
Dalje se navodi da Rusija koristi svoj uticaj u Srbiji da pokušava da destabilizuje, meša se i preti susednim suverenim državama - u BiH preko Republike Srpske, u Crnoj Gori preko prosrpskih osećanja, kao i Pravoslavne crkve, a na Kosovu iskorišćavanjem i rasplamsavanjem postojećih sporova na severu Kosova.
 
"Rusija stoga još ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu i ima moć da se meša u regionalne pokušaje pomirenja, integracije i reformu prema demokratizaciji", navodi se u tom amandmanu.
 
Kada je reč o Srbiji, kritikuje se vidljivost ruskih državnih medija kao što su RT i Sputnjik, kao i opširno izveštavanje o ruskom ratu u Ukrajini od strane lokalnih medija u Republici Srpskoj, koji naširoko prenose Putinove stavove, zauzimaju proruski stav i prikazuju Ukrajinu kao napadača.
 
U jednom od amandamana na izveštaj ukazuje se da je ključno da se novinarima garantuju neophodni uslovi da doprinesu otvorenoj, slobodnoj i fer debati koja je značajna za borbu protiv dezinformacija, manipulacija informacijama i mešanja.
U istom amandmanu se napominje da je tabloidizacija medija nepovoljno delovala na pristup javnosti pouzdanim informacijama i da je to posebno slučaj u zemljama partnerima EU poput Srbije.
 
U nacrtu izveštaja Specijalnog odbora EP za strano mešanje u demokratske procese u EU uključujući dezinformacije (ING2) ocenjuje se da bi imajući u vidu rusku agresiju u Ukrajinu i hibridni rat koji dolazi iz Rusije i njegov uticaj na zemlje kandidate za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu, Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) trebalo da unapredi svoju stručnost u strateškoj komunikaciji i javnoj diplomatiji. To, kako se navodi, zahteva ojačani mandat i više resursa posebno za odeljenje za stratešku komunikaciju i radne grupe EEAS.
  • smejurija

    26.04.2023 08:26
    Sloboda medija na zapadnoevropsko-američki kolonijalni način ili pišete kako mi kažemo ili bombardovanje.
  • A3

    26.04.2023 07:07
    Tvrdoglav
    Protesti ne vrede jer vrdalama još uvek misli da on vodi igru.
  • Vule

    26.04.2023 06:25
    Kakva gomila gluposti na jednom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.