Anesteziologu tri godine zatvora zbog smrti trogodišnje Anje Grahovac

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je na tri godine zatvora osudio anesteziologa Stanoja Glišića za smrt trogodišnje Anje Grahovac nakon operacije katarakte na klinici Perfekta 2007. godine.
Anesteziologu tri godine zatvora zbog smrti trogodišnje Anje Grahovac
Foto: 021.rs
Apelacioni sud je tako preinačio prvostepenu presudu kojom je anesteziolog Glišić bio oslobođen od optužbi da je odgovoran za smrt trogodišnje Anje Grahovac.
Drugostepeni sud je delimičnim usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca u Beogradu, preinačio prvostepenu presudu Glišića zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi i osudio na zatvorsku kaznu. Protiv ove presude dozvoljena je žalba u trećem stepenu, objavljeno je na sajtu tog suda.
Apelacioni sud je saglasan sa prvostepenim sudom da dokazi ne ukazuju da je Glišić nesavesno postupao tokom hiruške intervencije, ali smatra da anesteziolog nije hitno pristupio intenzivnom lečenju i upućivanju oštećene u zdravstvenu ustanovu, u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć, te da je time prouzrokovao pogoršavanje njenog zdravstvenog stanja.
 
Zbog posledica teškog oštećenja moždanog tkiva koje je izazvano hipoksijom, nastalog u toku hirurške intervencije na klinici "Perfekta", došlo je do višestruke disfunkcije organa, usled čega je nastupila smrt. Apelacioni sud je zaključio da između očigledno nesavesnog lečenja i pogoršanja zdravlja Grahovac postoji uzročno-posledični odnos, te da je nesumnjivo utvrđeno da je usled očiglednog nesavesnog postupanja okrivljenog prouzrokovano pogoršanje zdravstvenog stanja Grahovac.
 
Prema oceni Apelacionog suda, iako je u toku operacije došlo do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta kiseonikom, anesteziolog nije hitno uputio pacijentkinju u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti ukazana kompletna medicinska pomoć, iako je znao da u okviru klinike "Perfekta" takva medicinska pomoć ne može biti pružena.
 
Navode da je dete zauzimalo decerebracioni položaj i imalo decerebracione pokrete, koji su već tada ukazivali na teško oštećenje mozga i na potrebu hitne primene kompletne antiedematozne terapije i mehaničke potpore respiratorom.
Drugom prvostepenom presudom Glišić je bio oslobođen od optužbi, dok je prvu prvostepenu, kojom je bio osuđen na kaznu zatvora od tri godine, Apelacioni sud ukinuo i naložio da mu se ponovi suđenje, dok je istom odlukom potvrdio deo presude kojom je troje okrivljenih oslobođeno od optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili neko krivično delo.
 
Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte na klinici "Perfekta", a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja mozga izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.
  • Hm

    27.04.2023 22:21
    Zrtveno jagnje pust3no niz vodu, hirurg i vlasnik i dalje "vuci kolo vode".Lepo zamazali oci nesrecnoj porodici a hirurg i vlasnik nemaju nikakvu odgovornost i ne moraju da znaju nista o medicini sem da "s3ku".
  • MN

    26.04.2023 23:43
    Dozivotna.. nista manje od toga. Pocivaj u miru mila duso.
  • Petra

    26.04.2023 20:24
    A vlasnik klinike koji je ko zna gde nabavio aparat za anesteziju? A inspekcija koja je utvrdila ispunjenost uslova za rad klinike?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija