Poslanici Evropskog parlamenta usvojili Bilčikov izveštaj o Srbiji, evo šta u njemu piše

Poslanici Evropskog parlamenta u Odboru za spoljne poslove (AFET) usvojili su danas izveštaj Vladimira Bilička o Srbiji, koji će se 9. maja naći pred poslanicima Evropskog parlamenta.
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili Bilčikov izveštaj o Srbiji, evo šta u njemu piše
Foto: 021.rs
Posle glasanja na plenarnoj sednici, izveštaj postaje zvanična rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, prenosi portal European Western Balkan.
"Moj izveštaj o Srbiji za 2022. godinu usvojen je sa 43 glasova za, šest protiv i pet uzdržanih. Bila mi je čast da tokom ovog mandata služim kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju", napisao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na svom Tviter nalogu.
Poslanici AFET podneli su više od 500 amandmana na prvobitan Bilčikov tekst, a neki od njih postali su sastavni deo nacrta rezolucije o Srbiji.
 
Šta piše u izveštaju?
 
Evropski parlament ponovio je poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka i izrazili zabrinutost zbog slabog napretka u tim slučajevima.
 
Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to "oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta".
 
Izražava se i zabrinutost zbog neuravnoteženosti u prisustvu predstavnika vlasti i opozicije na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.
 
"Evropski parlament poziva Srbiju da unapredi i zaštiti medijski profesionalizam, raznolikost i pluralizam, promoviše kvalitetno i istraživačko novinarstvo", kaže se u amandmanima.
 
 
Izražava se i zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i "rastuće podrške ruskom režimu".
 
Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog atmosfere u parlamentu, kao i zbog ometanja rada nekih parlamentarnih odbora.
 
Usaglašeni amandmani koji se tiču državne kompanije Telekom Srbija ostali su u izveštaju EP, te se navodi da je Telekom kompanija za koju se sumnja da zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.
 
Sa žaljenjem se konstatuje da je Regulatorno telo za elektronske medije dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanja javnosti. 
 
Bilčik: Stojimo uz Srbiju
 
Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je da Evropski parlament stoji uz Srbiju i jasno pozdravlja posvećenost Vlade da radi na nastavku evropskih integracija.
 
On je istakao da je najvažnije da je izveštaj usvojen i da su za njega u vezi sa Srbijom najvažniji sloboda medija, medijski pluralizam i slobodan prostor za nadmetanje na medijskom tržištu.
 
"To je već predstavljeno u mom izveštaju u januaru. To ostaje, uz određene detalje je usvojeno u dobroj tradiciji ovog doma", rekao je Bilčik.
Na pitanje N1 da li njegov rad dovodi u sumnju činjenica da se sastajao sa predstavnicima Telekoma i da su stavovi o Telekomu znatno ublaženi, Bilčik navodi da su svi sastanci koje ima u vezi sa Srbijom - zvanični, transparentni i zabeleženi.
 
 
Foto: Vladimir Bilčik (Screenshot Youtube/Insajder)
 
Dodao je da se prethodnih nedelja sastajao sa brojnim predstavnicima i naveo je da se prošle nedelje sastao sa novinarima KRIK s kojima je, kako je preneo, razgovarao o situaciji u medijima.
 
"Mogu samo da vam kažem, uvek kada neko traži da se sastanemo - ja sam slobodan, saslušaću i razgovaraću. Radio sam to i sa drugima, uključujući i vlasnika vaše televizije, predstavnicima Junajted medije i radiću to kad god neko od mene zatraži", rekao je Bilčik.
 
Kako je naveo, izveštaj je rezultat političkih procesa koji se dešavaju u Evropskom parlamentu.
 
"Zadovoljan sam što su u ovom izveštaju kolege podržale jasne izjave koje su deo teksta, a koje izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog neosnovanih napada na ceo proces i rad na ovom izveštaju", naveo je Bilčik. 
  • Momir

    08.02.2024 17:47
    Kako ih nije sramota ,pokrali samo 1000000 milion glasova. Brukali se za tu sicu.
  • Jeremija

    26.04.2023 21:06
    Ah...
    propade nam plovidba na EU Titaniku...
  • zztop

    26.04.2023 17:53
    Pa bilčik nemoj tako , ana kad ovo vidi podnet će ostavku il će vam se zajedno sa šefom nalajat na pasja kola ...jovica dačić će istražiti koji su bili uzdržani i koji su bili protiv i proglasiti ih prijateljima srbije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.