Haliti: Dodik mora da se izvini Romima u Bosni i Hercegovini

Izjava redsednika Republike Srpske Milorada Dodika pre svog na RTS-u o porodici Đoković izazvala je veliko ogorčenje i ukazala na kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini.
Direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za otvoreno društvo Mensur Haliti smatra da Dodik mora da se izvini svim Romima u BiH.
Kako dodaje, Dodikova upotreba termina "ciganija" da opiše poslovanje sa porodicom Đoković nije samo štetna za porodicu Đoković, već i napad na celu romsku zajednicu, istakao je Haliti.
On je dodao da takav jezik jača negativne stereotipe o Romima i sugeriše da su oni nepoverljivi ili nepoželjni poslovni partneri. Haliti je ocenio da su Dodikovi komentari diskriminatorni i uvredljivi i da im nije mesto u građanskom i političkom diskursu.
 
"Istorija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu istoriju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990-ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde. Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su takođe izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje", naglasio je Haliti.
 
Prema njegovim rečima, Dodikova upotreba takvog jezika i jačanje štetnih stereotipa samo pogoršava ova pitanja i podstiče diskriminaciju prema Romima.
 
"Dodik kao predsednik Republike Srpske ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Njegov diskriminatorni odnos prema romskoj zajednici je u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i obavezama koje obezbeđuju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, jednakost i inkluziju. Ovakvim ponašanjem on ne ispunjava ove obaveze i na kraju nanosi medveđu uslugu građanima Bosne i Hercegovine", naveo je Haliti.
 
Dodao je da je na Dodiku da prepozna štetan uticaj njegovih stavova i uputi iskreno izvinjenje Romima, "pogotovo što ovo nije prvi put da ističe diskriminatorne izjave protiv Roma".
 
"Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove reči nanele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vreme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili poreklo", zaključio je Haliti.
Podsetimo, Dodik je tom prilikom rekao da su Đokovići "teški", a uz to je uputio i brojne uvrede, a snimak je "procureo" u javnost.
  • q

    26.04.2023 21:28
    Smestili mu na RTSu kad je gostovao snimali ga dok su bile reklame. I nije rekao za Djokovice vec za njihove saradnike.
    Nije prvi put da javne licnosti koriste ovu rec,ona postoji vekovima u negativnom kontekstu se koristi u celom regionu i to nije samo problem u BIH vec i na celom nasom govornom podrucju se ova rec koristi.
  • gradjaninX

    26.04.2023 18:43
    Pa nisu Romi ciganija. Sad se ti izvini sto si Rome poistovetio sa ciganima.
  • Ivan

    26.04.2023 18:34
    .
    Izviniće se kao i šapić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija