Predlog: Vinovnicima smrtnih saobraćajki izazvanih sa umišljajem pooštriti kazne i oduzimati vozila

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja (SKBS) saopštio je da je Ministarstvu pravde uputio predlog za izmene i dopune Krivičnog zakonika u pogledu odredbi koje se odnose na bezbednost saobraćaja.
 Predlog: Vinovnicima smrtnih saobraćajki izazvanih sa umišljajem pooštriti kazne i oduzimati vozila
Foto: Pixabay
Među tim predlozima je pooštravanje kazne za vinovnike smrtnih saobraćajnih nezgoda izazvanih sa umišljajem, umesto dve do 12 na pet do 15 godina zatvora.
To su najčešće vozači koji su bili pod dejstvom alkohola, koji su prošli na crveno svetlo, kretali se znatno iznad ograničenja ili koji su izazvali nezgodu prilikom nasilničke vožnje.
SKBS je ministarstvu takođe predložio trajno oduzimanje vozila kojim je upravljao vinovnik smrtne saobraćajne nezgoda izazvane sa umišljajem, kao i da trajanje zabrane upravljanja vozilom za vinovnike takvih smrtnih saobraćajnih nezgoda bude najmanje dve godine.
 
U slučaju kršenja mere zabrane upravljanja vozilom, predlaže se obavezno opozivanje uslovne osude.
 
SKBS takođe predlaže dekriminalizaciju nehatnog izazivanja saobraćajnih nezgoda koje imaju za posledicu laku telesnu povredu jednog ili više lica, i propisivanje takvog ponašanja kao prekršaj, navodi se u saopštenju.
  • piskaralo

    27.04.2023 12:59
    Trajno oduzimanje dozvole, ukloniti takvog iz saobraćaja za stalno po meni jedino ima smisla.
  • Neko

    27.04.2023 06:56
    Ima smisla predlog, s tim da bih ja prvi predlog povecao na 8-15 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija