Da li su Dodik i RTS slučaj za policiju i BIA: Sabotaža ili nemoć?

Zahtev da se pokrene istraga o tome kako se izjava Milorada Dodika našla na društvenim mrežama pomalo je čudan jer se ne radi o ugrožavanju bilo čije bezbednosti, smatraju sagovornici N1.
Da li su Dodik i RTS slučaj za policiju i BIA: Sabotaža ili nemoć?
Foto: 021.rs
Nekadašnji savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova i advokat Božo Prelević ističe za N1 da "ako RTS kaže da treba BIA time da se bavi, to onda znači da oni misle da je bila neka vrsta sabotaže".
"S obzirom na to da se radi o visokom predstavniku vlasti susedne države, može se postaviti pitanje koliko je uopšte zaštićen RTS ako tako cure informacije i snimci. To je nanelo veliku štetu, pogotovo što je mogao da bude u pitanju i neki ambasador i da se izreknu mnogo ozbiljnije stvari iz neformalnog razgovora", ocenjuje Prelević.
To sve ukazuje, prema njegovim rečima, da RTS ne želi sam da se bavi time i da nema kapaciteta, odnosno da ne mogu to da spreče.
 
"Lično mi sve ovo ostavlja nekako ružan i gorak i utisak da mediji sami pozivaju policiju i BIA da dođu i ispituju novinare, kamermane, montažere… To ne bi smelo da se desi. To je znak njihove nemoći. U RTS moraju da znaju ko je imao pristup tome i ko je mogao da snimi. Nije ovo nešto upereno protiv Dodika, već protiv RTS, neka vrsta bunta", napominje Prelević i dodaje da su se prešle granice pozivanjem BIA da se uključi.
 
Nekadašnja inspektorka za suzbijanje kriminaliteta u MUP i aktuelna poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović navodi da pretpostavlja da je RTS pozvao MUP jer postoji Odeljenje za visokotehnološki kriminal koje u saradnji sa Googlom i drugim platformama proverava kako je i ko je prvi to pustio na internetu.
 
"To im je slamka spasa. A zašto BIA? Ne vidim razlog imajući u vidu da to nije neka opasnost po bezbednost države. Prvi put čujem da bi BIA trebalo da se bavi ovakvim slučajevima. RTS je mnogo gore stvari objavljivao pa nisu tražili MUP i BIA da reše, a sad traže zato što je Dodik izneo neki svoj stav", navodi Radovanović.
 
Ona dodaje da ne vidi nikakav razlog za paniku i uzbunu jer niko nije ugrožen, kao i da RTS sam može da sprovede internu istragu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je, na pitanje N1 da li je to u njihovoj nadležnosti i da li će reagovati, odgovorio da pitanja moraju poslati na mejl, ali odgovor još nije stigao.

  • NE

    28.04.2023 08:57
    NE
    NE! Dodik video da nema planiranu zaradu i sada govori sta misli! Ovo moze biti greska ili ne ziv program!
  • Pa-Pa-Paranoja

    27.04.2023 22:25
    @Ima
    Naivno ....
  • ccccc

    27.04.2023 15:45
    ne brinite
    sve ce to rešiti veliki bata iz srbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija