Usvojeni zakoni o elektronskim komunikacijama i o bezbednosti na radu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o elektronskim komunikacijama i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.
Usvojeni zakoni o elektronskim komunikacijama i o bezbednosti na radu
Foto: 021.rs

Usvojene su i izmene Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i potvrđeno više međunarodnih sporazuma.

Zakon o elektronskim komunikacijama usklađen je sa direktivom Evropskog kodeksa elektronskih komunikacija.
 
Cilj tog Zakona je da se obezbede uslovi za ravnomeran razvoj elektronskih komunikacija na celoj teritoriji Srbije i podstakne povezanost, pristup, široka dostupnost i upotreba mreža nove generacije, a naročito onih sa vrlo visokim kapacitetom, uključujući fiksne, mobilne i bežične mreže.
 
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da izmene Zakona o upravljanju otpadom treba da obezbede strože uslove za upravljenje otpadom, brže dozvole za prekogranično kretanje otpada, efikasnije izdavanje dozvola za upravljanje otpadom, unapređenje principa cirkularne ekonomije kroz ponovno iskorišćenje i reciklaže otpada.
 
Najznačajnije izmene tog zakona se odnose na građevinski otpad koji zahteva posebno upravljanje u smislu skladištenja i tretmana.
 
Izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju omogućiće primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
 
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je Zakonom propisano da je minimalni iznos podsticaja po litru mleka 10 dinara.
 
Kada je reč o biljnoj proizvodnji, Tanasković je rekla da se za osnovne podsticaje propisuje minimalni iznos 6.000 dinara po hektaru, dok će maksimalne iznose podsticaja Vlada propisivati uredbom na godišnjem nivou.
 
Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućava se sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je suština svih promena da se poveća udeo obnovljivih izvora energije i da se radi na smanjenju gasova sa efektom staklene bašte.
  • Sprečavajte deponije

    29.04.2023 19:50
    Inspekcije ne rade!!
    Zakoni ničemu ne služe ako inspektori ne rade na uklanjanju divljih deponija i kažnjavanju i građana i opštinskih funkcionera koji ne sprečavaju bacanje otpada na neadekvatnim mestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.