Uhapšen zbog napada i pretnji novinarima RTS, sindikalci upozoravaju na moguće nove incidente

Policija u Zemunu identifikovala je i privela tridesetčetvorogodišnjeg muškarca koji je juče, kako se sumnja, napao novinarsku ekipu Radio-televizije Srbije.
Uhapšen zbog napada i pretnji novinarima RTS, sindikalci upozoravaju na moguće nove incidente
Foto: 021.rs
Sumnja se da je on juče oko podneva u Prvomajskoj ulici u Zemunu prišao ekipi RTS koja je bila na službenom zadatku, a potom ih vređao i pretio im.
"Policijski službenici, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, nastavljaju rad na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti u vezi s ovim događajem", kaže MUP u saopštenju.
Podsetimo da je istog dana dvadesetjednogodišnji mladić na Adi Ciganliji napao i pretio novinarskoj ekipi Prva TV. On je uhapšen i tereti da je tokom snimanja priloga za ovu televiziju prišao ekipi Prve i krenuo da kamermana ubode viljuškom za roštilj.
 
Kako navode iz MUP-a, mladiću je određeno zadržavanje od 48 sati i on će uz krivičnu prijavu za nasilčko ponašanje biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
 
"Sloga": Mogući novi incidenti ako ne bude odlučne zaštite slobode medija 
 
Udruženje sindikata Srbije "Sloga" ocenilo je povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija da može doći do još težih incidenata sa posledicama iz kojih nema nazad, ukoliko se ne preduzmu odlučni koraci ka zaštiti slobode medija i obuzdavanju širenja mržnje i nasilja.
 
"Želimo da upozorimo na alarmantnu situaciju u medijskom prostoru naše zemlje. Zatrovanost medijskog prostora dovela je do neviđene mržnje koja preti društvu i podstiče nasilje. Jučerašnji napadi na televizijske ekipe RTS-a i Prve koje su izveštavale o okupljanjima za prvomajski uranak, posledica su ovakvog stanja", saopštio je sindikat "Sloga".
U saopštenju je ocenjeno da najveću odgovornost za takvo stanje u medijima snosi vlast koja je dužna da podrži sve novinare, medijske radnike i širu javnost u borbi za slobodu medija i zaustavljanju širenja mržnje koja vodi ka nasilju.
 
"Pored toga, postoji niz drugih problema poput autocenzure novinara, nedostatka solidarnosti i nerazumevanja opasnosti medijskih manipulacija, koje već deceniju u kontinuitetu ozbiljno ugrožavaju integritet novinarske profesije i demokratskih vrednosti na kojima naše društvo počiva. Sve više vesti je u službi propagande, a sve manje u cilju informisanja građana", piše u saopštenju.
  • nema

    02.05.2023 11:44
    veze s ovim. al mislim da treba da se uvede zakon, da ako nekog zelite da snimate morate imati njegovu pismenu saglasnost. ne samo zbog novinara, vec iz zbog ovih jutjubera, tiktokera... kazna da bude npr. 150.000 din.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija