Novi izveštaj: Srbija najviše nazadovala u regionu po slobodi medija, širi se ruska propaganda

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana kojoj se u 2023. pogoršala pozicija i zauzima 91. mesto od 180 zemalja, pokazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica o Svetskom indeksu medijskih sloboda.
Novi izveštaj: Srbija najviše nazadovala u regionu po slobodi medija, širi se ruska propaganda
Foto: 021.rs
U izveštaju, koji prenosi Glas Amerike, navodi se da provladini mediji u Srbiji šire rusku propagandu, kao i da je Srbija zabeležila najveći pad u regionu EU i Balkana, za 12 poena.
Albanija je na 96. mestu, a slede Bosna i Hercegovina (64), Kosovo (56), Crna Gora (39) i Severna Makedonija (38). Hrvatska je 42. po redu na listi.
"Pozicija BiH na listi je bolja samo zato što ostalim državama pada rejting, ali i njen indeks je u padu, kao i kod Srbije", kaže za Glas Amerike Pavol Salaj, predstavnik organizacije "Reporteri bez granica".
 
Prema njegovim rečima, razlike između zemalja Zapadnog Balkana su sve veće.
 
"S jedne strane, Severna Makedonija, Crna Gora i Kosovo pokazuju pravi potencijal za promenu. One su napredovale za 19, 24, odnosno za pet pozicija. Ali i u tim zemljama medijske slobode su ugrožene zbog strukturalnih problema", objašnjava Salaj, koji kao suprotan primer navodi Srbiju, BiH i Albaniju.
 
"Svih šest zemalja Zapadnog Balkana moraju da uvedu sistemske promene kojima bi inspiracija trebalo da bude evropska praksa", navodi Salaj.
 
Ukupno gledajući, najbolje u izveštaju su rangirane nordijske zemlje, dok su najgore rangirane azijske zemlje.
Prema izveštaju o Svetskom indeksu medijske slobode, koji ocenjuje u kakvoj sredini rade novinari u 180 zemalja i teritorija, a koji izlazi na Dan slobode medija, situacija je "jako loša" u 31 zemlji, "loša" u 42, "problematična" u 55, a "dobra" ili "prilično dobra" u 52 države. Drugim rečima, sredina u kojoj rade novinari je loša za sedam od 10 zemalja, a zadovoljavajuća za jednu od tri, navodi se u izveštaju Reportera bez granica, a prenosi Glas Amerike.
 
U ovogodišnjem izveštaju se navodi da je novinarstvo u 2023. ugroženo industrijom lažnih sadržaja i da jak uticaj na medije čine lažni sadržaji. U čak 118 zemalja su anketirani prijavljavali da su politički akteri sistematski uključeni u masovnu dezinformaciju ili kampanje propagande. Veliki razvoj veštačke inteligencije takođe izaziva probleme u medijskom svetu.
  • Tora

    03.05.2023 08:44
    Trla baba lan
    Ako širenje ruske propagande znači nazadovanje, onda širenje američke, engleske i nemačke propagande znači napredovanje. Kako je lako napredovati!!!!
  • w/e

    03.05.2023 08:29
    lol
    Dakle, da bismo postigli slobodu govora, treba prvo da je oduzmemo onima koji imaju razlicite stavove od pro-zapadnjackih?
  • Maxa

    03.05.2023 08:26
    @Bora
    @Bora
    Zaista mi nije jasno kako neko može toliko da lupeta u doba interneta ?
    Svako može za 30 sekundi da se uveri da su nordijske zemlje vodeće u slobodi informisanja.
    https://rsf.org/en/index - ovde se lepo sve vidi.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija