"Mame su zakon": Treba uvesti predmet "empatija" po ugledu na Dansku

Udruženje "Mame su zakon" predložilo je Vladi Srbije osam mera podrške deci, roditeljima i čitavom društvu u suzbijanju nasilja.

Kako navode, predlaže se povećanje broja obučenih policajaca posebno senzibilisanih za rad sa decom, kao veći broj psihologa i pedagoga u školama.

Od lokalnih samouprava se očekuje da formiraju timove u kojima će raditi socijalni radnik, policijski službenik, predstavnik obrazovnog sistema i roditelja, koji će pomoći u kreiranju individualnih vidova podrške u prevenciji nasilja.
Predlaže se aktivno podsticanje na razgovor u porodici, školi i svim drugim prilikama, kao i borba protiv stigmatizacije onih koji zatraže pomoć.
 
"Mame su zakon" smatraju da treba uvesti predmet "empatija" u obrazovani sistem po ugledu na Dansku, a kako taj predlog nije moguće lako i brzo sprovesti, naći način kako da se kroz postojeće okvire organizovanja nastave posvetimo razvijanju empatije kod dece i mladih.
 
Među predlozima je zakonsko regulisanje interneta kao medija, dok se od tradicionalnih medija očekuje veća odgovornost u kreiranju i plasiranju sadržaja.
 
Predlaže se i strogo sankcionisanje svakog direktnog ili prividnog širenja mržnje, podsticanja nasilja i izopštavanja ranjivih i višestruko ranjivih i marginalizovanih grupa građana, kao i osnaživanje centara za socijalni rad.
 
Iz udruženja napominju da te mere predlažu "duboko potreseni zbog svega što se dogodilo, svesni tuge, bola, straha, potrebe da se društvo suštinski menja, ali i iz osećanja odgovornosti".
 
"Ovaj dopis u najboljoj nameri šaljemo Vladi Srbije, sa željom da od Srbije zajedno stvaramo empatično, podržavajuće i dobro društvo", ističe se u saopštenju.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • Frustrirani Roditelj

    07.05.2023 10:57
    @profesorka
    Bravo! Puna podrška!

    Da probamo da izračunamo da li bi odlaganje izgradnje Nacionalnog stadiona ostavilo dosta sredstava u budžetu za ovu promenu?!

    Ako predsednik zaista želi nešto da promeni, da preduzme realne mere - eto ideje a eto i Nacionalnog stadiona da finansira!!!
  • Suština

    07.05.2023 10:54
    "Mame su zakon": Treba uvesti predmet "empatija" po ugledu na Dansku.

    Predmet građansko vaspitanje u našoj školi predaje nastavnica informatike koja koliko ja znam nije prošla kurs ili pripremu za držanje tog predmeta.
    Isto tako će ovaj režim SVE izvitoperiti jer oni ne znaju, ne razumeju i ne vode računa o DRUŠTVU!
    Oni državu doživljavaju kao mehanizam za održavanje svog režima na vlasti!
  • Instant

    07.05.2023 09:52
    repulika u kojoj zakoni služe kao lepljenje flastera na rak ranu? U zakonu nije rešenje, vec u korenitoj promeni vrednosnog sistema na svim nivoima. Decenijama se promovišu, precutno odobravaju lažne moralne vrednosti. Ovo je zemlja gde starlete, kriminalci, nasilnici su uzor kako deci tako i delu odraslog stanovništva. Zemlja u kojoj se otvoreno nudi i prihvata par hiljadarki za pobedu na izborima. Drage "Mame su zakon", bez sistemskog rada na zdravim moralnim vrednostima kao prvi korak, čas o empatiji u školama je zaludan. Danska je daleko zdravije i gradjanski svesnije društvo od Srbije i samo nadogradjuje na zdrave temelje kroz školstvo znanja o empatiji. U zabludi ste ako mislite da na ovaj način cete nešto bitno promeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.