Ministarstvo: Ne insistira se na povratku dece u školu "Vladislav Ribnikar" ukoliko nisu spremna

Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira, saopštilo je Ministarstvo prosvete povodom Plana intervencije u krizi za Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar".

Navode da će se nastava uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima.

U saopštenju se navodi da su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa školom i Školskim timom za krizne intervencije, formirali Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija.
Taj tim stručnjaka, psihologa, psihijatara, psihoterapeuta svakodnevno su u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna - učenicima, nastavnicima, roditeljima, a taj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.
 
U saopštenju se dodaje da je danas počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak i biće realizovan svakog narednog dana.
 
Ministarstvo navodi da je veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečjih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike.
 
"To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima. Organizovana stručna podrška profesionalaca iz naših najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume", navodi Ministarstvo.
 
Dodaju da je, posle sednice Saveta roditelja, održanog u nedelju, većina roditelja stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života.
 
Ministarstvo naglašava da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u najboljem interesu učenika.
 
Škola i Školski tim će roditelje učenika obaveštavati putem redovnih kanala komunikacije, dodaje se u saopštenju.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • Slobodna Srbija

    08.05.2023 17:18
    "Ministarstvo: Ne insistira se na povratku dece u školu "Vladislav Ribnikar" ukoliko nisu spremna"

    A ko je doneo takvu odluku?! A koga ste pitali i konsultovali?! Bando jedna priučena siledžijska!

    Sve mora da stane!
  • NoviS

    08.05.2023 17:18
    Svetska praksa
    sugeriše da se deca ne vraćaju na mesto zločina minimum dve nedelje, da se prostor rekonstruiše potpuno drugačije itd. Mi smo opet najpametnijo, pa dovodimo decu na mesto zločina da se "oporavljaju" kroz razgovor sa psiholozima, pedagozima...koji i sami nemaju nikakvo iskustvo za ovakvu situaciju...pa umesto i njima da damo vremena da se konsultuju kroz stranu literaturu i iskustva, oni će sada iskustvo sticati sa ovom decom i roditeljima...kao da nema tog dogadjaj koji može da opameti ovaj narod, stručnjake da podignu svoj glas, ako ga uopšte još imaju...Strašno¡

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija