Svet danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U brojnim državama sveta i u Srbiji danas se slavi Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Svet danas slavi Dan pobede nad fašizmom
Foto: 021.rs
Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.
Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji to potrajalo do 15. maja.
Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.
 
U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.
 
Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.
 
Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.
 
Povodom Dana pobede nad fašizmom u Srbiji će danas biti položeni venci na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, dok će na Kalemegdanskoj tvrđavi biti postavljena cvetna instalacija.
  • Aleks

    09.05.2023 14:46
    Promena
    Nadam se da će u dogledno vreme slaviti pobedu nad Srbima i Rusima kao što sad slave "pobedu" nad fašizmom.
  • Ne dao B nikom

    09.05.2023 10:44
    Sradanje dece
    https://www.youtube.com/watch?v=A1KAwubBIj8
  • Dejan

    09.05.2023 09:37
    ccccc
    dodje stranac u srbistan i prica na mobilni kao da je kod kuce a mi odavde kad idemo van granica srbistana placamo papreno izmisljen ,,roming,, ! Eto vam fa
    sizma in vivo, niko se nije bunio protivu toga a kamoli borio. Sam period corone je bio cist fasizam, svi ce cutali po misijim rupama a sad kad nesto obelezavate onda uz neke zastave pozadrvljate zlo, no comment !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija