Četiri osobe uhapšene zbog zloupotreba u EPS-u, oprali desetine miliona dinara

Četiri osobe uhapšene su danas zbog pranja novca, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).
Četiri osobe uhapšene zbog zloupotreba u EPS-u, oprali desetine miliona dinara
Foto: 021.rs
Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest osoba, četiri koje su danas uhapšene i dve protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru, saopštilo je Više javno tužilaštvo.
To su B. V. S, odgovorno lice stranog privrednog društva "Italiana Construcioni" S.P.A ogranak u Beogradu i "Meta Balkan" doo Beograd, N. T. direktor privrednog društva "Bauwasen" doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i V. B. odgovorno lice privrednog društva "Profil Projekt" doo Beograd, D. R. odgovorno lice privrednog društva "Nib Part" doo Beograd, N. L. odgovorno lice privrednog društva "Sbos Construction" doo Beograd i S. K. vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba.
Sumnja se da je B. V. S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora "EPS" po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima "Profil projekt", "Nib Part" i "Sbos Construction" kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu S. K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.
 
Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD "Bauwasen" doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD "Metal Balkan" doo Beograd.
 
Nakon toga je N.T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao B. V. S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD "Bauwasen" doo iz Lazarevca. Takođe, iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260 dinara.
 
Osumnjičeni se terete za pranje novca i poresku utaju, kao i za neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.
 
Osumnjičenima koji su danas uhapšeni određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. 
 
U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili EPS u iznosu od 7.458.050 dolara.
  • Fred

    12.05.2023 08:58
    @Milanče
    Sigurno ne na desetine miliona dinara. I nije opljačkao, primio je ta sredstva na ime mesečne zarade. To što on prima platu a ne pojavljuje se fizički na poslu i ne radi ništa, nije krivično delo. Isti taj ima svoje nadređene, šefa, rukovodioca i direktora. Na njima je da odluče da li je on ili nije svojim nepojavljivanjem i nečinjenjem zavredeo da prima platu. Takođe, isti taj šef, rukovodilac i direktor bi prvi odgovarali pred vlasnikom kapitala, u ovom slučaju Republikom Srbijom, zašto taj neko prima platu a ne radi ništa. Ali pošto je ovo Srbija a to je ništa više do tamo neki sns poverilac, on će nastaviti da ne radi ništa i da prima platu, i to potpuno legalno.
  • Milanče

    11.05.2023 20:27
    zaposleni
    Znam pouzdano i poznajem čoveka koji već godinama radi u EPS-u u Elektrovojvodini, nema radno mesto, nema zaduženja, nema nikakve veze sa poslom, ne ide na posao ali prima platu. Koliko je taj miliona opljačkao na fini način?
  • Pff

    11.05.2023 17:33
    Prema podacima uzbunjivačice Prišić, umešano je tu mnogo više osoba, mnogo moćnijih. Zašto onda ona ima nanogicu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.