Savet UN za ljudska prava uputio Srbiji 268 preporuka

Savet UN za ljudska prava, koji je danas usvojio izveštaj o Srbiji, uputio je 268 preporuka, od kojih je delegacija Srbije odmah prihvatila 200, navodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.
Savet UN za ljudska prava uputio Srbiji 268 preporuka
Foto: Pixabay
O preostalih 68 preporuka koje je Srbija dobila u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, Vlada Srbije će se izjasniti do jesenjeg zasedanja Saveta UN za ljudska prava, na kojem će biti usvojen konačni izveštaj o Srbiji, navodi se u saopštenju.
Delegacija Srbije prihvatila je one preporuke čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Programom rada Vlade Srbije.
"To su preporuke u oblasti antidiskriminacije, zaštite od porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, unapređenja prava i položaja dece i mladih, žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina, medijskih sloboda, slobode okupljanja i izražavanja, kao i preporuke iz oblasti pravosuđa“, navodi se u saopštenju.
 
Izveštaj je sačinilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa drugim ministarstvima, specijalizovanim kancelarijama, parlamentom i nezavisnim institucijama, za period od 2018. do 2023. godine.
 
Radnu grupu Saveta UN za ljudska prava, koja je usvojila izveštaj, činili su predstavnici SAD, Kostarike i Gabona.
 
Savet UN za ljudska prava je pozdravio napore koje je Srbija sprovodila u prethodnih pet godina unapređivanjem institucionalnog i normativnog okvira u oblasti zaštite i ostvarivanja ljudskih prava, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
 
U ime delegacije Srbije obratio se ambasador u Stalnoj misiji Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, Dejan Zlatanović, koji je istakao čvrstu volju Srbije da nastavi saradnju sa svim mehanizmima UN za ljudska prava i predano radi na sprovođenju dobijenih preporuka u okviru tog Univerzalnog periodičnog pregleda.
  • zztop

    12.05.2023 22:25
    Kume stvarno je srbija zemlja sa posebnim potrebama nema ko se ne bavi njome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.