Raste broj dece u Srbiji koja se ne upisuju u osnovne škole

Broj dece koja se ne upišu u osnovnu školu u Srbiji raste i sada je za šest odsto veći nego pre 12 godina.
Raste broj dece u Srbiji koja se ne upisuju u osnovne škole
Foto: Pixabay

To je rečeno na debati "Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici" koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Ksenija Petovar iz Fondacije Centar za demokratiju izjavila je da je u skoro 50 opština u Srbiji oko deset odsto dece isključeno iz osnovnog obrazovanja, dok se u srednje ne upiše 14 odsto malih maturanata.
Najveći broj neupisane dece živi u južnim, istočnim i ruralnim delovima Srbije, gde je jako prisutan i problem nedostatka zdravstvene zaštite.
 
"Sa ovim stavkama usko je povezan problem javnog prevoza. Milion stanovnika nema pristup javnom prevozu i ako žele da odu kod lekara ili da završe neki administrativni posao moraju da idu privatnim prevozom ili taksijem“, naglasila je ona i dodala da su sve aktivnosti usmerene ka gradskoj sredini.
 
Stručnjak za pitanja decentralizacije Danijel Dašić ukazao je na drastično odumiranje sela i naglasio da zdravstvene usluge moraju da se približe građanima koji nisu privilegovani da žive blizu gradova.
 
"U selu Rautovo blizu Niša, 2009. godine ukinuta je zdravstvena stanica, a deset godina kasnije nije bilo više nijednog stanovnika“, kazao je.
 
Dodao je da su zdravstvo i obrazovanje ključne stavke za ostanak ljudi na selu i da je svako četvrto selo u Srbiji na pragu izumiranja.
  • Stohadin

    14.05.2023 10:01
    Obrazovanje
    Što je manje ovrazovanog stanovništva,vlast i crkva lakše manipulišu sa istima.
  • Zika zivac

    14.05.2023 09:57
    Pa
    Sta je sa"uciti,uciti i samo uciti" a znanje je moc? Kod nas to nista ĵer "pare su moc,koliko para toliko zdravlja,znanja i moci.
  • Zebra

    13.05.2023 19:14
    Koliko koštaju knjige x 8 razreda eto diploma… Toma master kupio za malo više. Mali prepisao tuđi rad da bi bio “doktor”. Sistem vrednosti poremećen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.