Skoro 105.000 potpisa podrške Inicijativi za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema

Inicijativa za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema koju je pokrenulo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije prikupila je 104.944 potpisa, saopštili su njeni pokretači.
Skoro 105.000 potpisa podrške Inicijativi za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema
Foto: Pixabay
Kako se navodi, "Inicijativa sadrži sedam konkretnih predloga za reformu školstva i sankcionisanje negativnih društvenih pojava i promovisanja istih u medijima", prenosi N1.

Kako navode iz te Inicijative, potpise će predati u ponedeljak u 12 časova u pisarnici Narodne skupštine Srbije, odnosno u 12.30 časova u pisarnici Ministarstva prosvete Srbije.

Predloženih sedam mera su:
 
1. Zabraniti sve rijaliti i druge programe u medijima koji propagiraju nasilje i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti.
 
2. Zabraniti sredstvima javnog informisanja da u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave nasilja i uvredljive sadržaje.
 
3. Sankcionisati sve koji na društvenim mrežama i u drugim medijima koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama.
 
4. Pojačati psihološko-pedagošku podršku učenicima.
 
5. Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad.
 
6. Preispitati sve zakonske akte koji otežavaju pravovremeno i funkcionalno izricanje vaspitno-disciplinskih mera učenicima.
 
7. Podići status i ugled prosvetnog radnika kao temelja prosvećenog i demokratskog društva.
 
Potpisi će, kako se navodi, biti podneti i u ime stručnih udruženja: Saveza učitelja Srbije, Slavističkog društva Srbije, Srpskog geografskog društva, Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Društva istoričara Raškog okruga, Aktiva pedagoških savetnika Srbije, Udruženja nastavnika muzičke kulture, Društva školskih bibliotekara, Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, Momo – interdisciplinarnog centra, Fondacije "Obrazovanje za Srbiju", Fondacije "Evro za znanje", Kreativnog mentorstva, Beogradske otvorene škole i Nove iskre.
  • BB

    15.05.2023 08:45
    zašto se ćuti
    Srednja škola: deci se nudi 2000 dinara da idu na miting SNS-a?
    Srednja škola: Deci se nudi 60 eura ako se učlane u SNS?
    Da li je neko nudio deci da 2000 dinara da plate mesečno članstva za fudbal, časove muzičkog, karte za pozorište?
  • 313z

    15.05.2023 07:23
    Lopovi po svim pitanjima
    Treba skupiti što više potpisa koje će sekta da izgubi kao i one ranije skupljene.
  • II

    14.05.2023 23:29
    Ako se ikada počne raditi nešto OBAVEZNO krenuti od Člana 25 u Ustavu: Fizički i psihički integritet je nepovrediv! Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, ..... Nastaviti sa Zakonom o zaštiti na radu. Definisati ko je kompetentan da uopšte o pravilima u školi i nastavi diskutuje. To svakako nisu službe koje nemaju dodirnih tačaka sa nastavom , a do sada su iz nekog razloga imale ogroman uticaj na reforme,.... Strogo pravnici i ljudi u nastavi da odlučuju o svemu a ne teoretičari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija