Ministarstvo: Mladi imaju tradicionalne stavove o porodici, 40 odsto njih želi troje i više dece

Svetski dan porodice, 15. maj Srbija ove godine dočekuje sa velikim bolom, tugom i nemerljivom žalošću zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu.
Ministarstvo: Mladi imaju tradicionalne stavove o porodici, 40 odsto njih želi troje i više dece
Foto: Pixabay
To je izjavila ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, a prenosi Ministarstvo za brigu o porodici u saopštenju.
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, prema rečima Kisić, početkom godine sprovelo dve nacionalne studije o stavovima mladih po pitanju porodice i braka i reproduktivnog zdravlja, a prvi rezultati su pokazali da je porodica izuzetno važna za mlade u Srbiji i da nije izgubila vrednost.
"Mladi uprkos svim izazovima imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici, budući da dve trećine ispitanika brak svojih roditelja doživljava skladnim, a nešto više od pola ispitanika bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti iz koje potiču. Roditelji kod većine mladih su ključni u donošenju odluka u životu", navodi se u saopštenju.
 
Gotovo svi mladi žele decu i to bar dvoje, dok je njih 40 odsto odgovorilo da želi da ima troje i više dece. Njih 80 odsto bi da se ostvari kao roditelj pre 30. godine, 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30. godine, a za 82 odsto ispitanika asocijacija za dete je radost.
 
U istraživanju je bilo obuhvaćeno 2.456 učenika trećih i četvrtih godina srednjih škola iz Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.
 
"Cilj istraživanja jeste sagledavanje stavova mladih o braku, porodici i reproduktivnom zdravlju, što će biti polazna osnova prilikom donošenja novih mera i strategija Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju", ukazuje se u saopštenju.
  • Caki

    15.05.2023 16:00
    Kako je gospodja ministarka dosla do tih cifara?Verovatno na akademiji mladih SNS_a.Svi bi oni da imaju po cetvero deca ali samo ako Vucic ostane na celu drzave jos 30 godina.Da se lepo nalapaju.Za nasu decu!!!
  • iguman

    15.05.2023 14:07
    Da sam znao ono što sada znam, decu NIKADA nebih imao.
    Razloga je na pretek, a njih znaju oni koji imaju decu od 0 god. do 40 - 50.
    Posle si im u sećanjima.
  • Porodični zakon

    15.05.2023 13:30
    Porodični zakon vratiti,da roditelj odgovara za svoje dete.
    A,ostalo…da,mladi žele brak,porodicu…prirodan proces je to.
    Ako hoćes pomoći, znaš šta treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.