Inicijativa za javno slušanje povodom femicida u Pirotu: Ko je odgovoran?

Autonomni ženski centar uputio je skupštinskom Odboru za ljudska prava i ravnopravnost polova inicijativu za javno slušanje povodom femicida u Pirotu.

Kako se navodi u inicijativi, povodom obeležavanja 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja i činjenice da je u Srbiji u porodično-partnerskom odnosu tokom 2023. godine ubijeno 15 žena i dve devojčice, predlaže se da se u narednim mesecima odnosi javno slušanje vezano za pogrešno postupanje institucija koje je dovelo do ubistva žene u Pirotu.

Podsećaju na slučaj iz marta ove godine kada je na gradskom šetalištu u Pirotu Sanju Manojlov nelegalnim pištoljem ubio njen bivši vanbračni partner koga je ona tokom 2021. i 2022.godine osam puta prijavljivala policiji pre nego što je protiv njega pokrenuta istraga pred tužilaštvom. Osim toga, sa njim je zaključen sporazum o priznanju, a nije mu određen pritvor. 

Ističu da Osnovni sud u Pirotu odbija da se izjasni o razlozima odbijanja mere pritvora, a Tužilaštvo se ne izjašnjava o razlozima iz kojih se nije odustalo od zaključenog sporazuma o priznanju krivice. 
 
 
Predlaže se da se poziv za javno slušanje uputi svim uključenim institucijama, uključujući Ministarstvu pravde, Ministarstvu policije, Ministarstvu za brigu o porodici, Osnovnom sudu, Višem sudu, Gradu Pirotu i predstavnicima ženskih nevladinih organizacija. 

Predlažu i niz pitanja koje bi Odbor uputio nadležnim institucijama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.