Eskobar očekuje potpunu primenu dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova do kraja leta

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je "ogromno postignuće dogovor o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine.

Naveo je da taj sporazum predstavlja "istorjiski iskorak" u razvoju odnosa Srbije i Kosova.

Eskobar je u intervjuu agenciji Mina kazao da "ne vidi razlog zašto se dogovor oko preostalih pitanja ne bi mogao završiti do kraja leta".
"Kod Srbije, postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karata i još neke stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu srpskih opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza", kazao je Eskobar.
On je rekao da SAD žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće.
 
"Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja leta", naveo je Eskobar.
 
Podsetio je da je sporazum dve strane pravno obavezujući, te da se sada postavlja pitanje kako da se u potpunosti implementira.
 
On je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da veruje da lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, "mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci".
  • Mile

    22.05.2023 02:42
    @1244
    Jel boli kad te niko ne sluša?
  • 1244

    21.05.2023 22:37
    Samo potpuna primena 1244 UN rezolucije je minimum za Srbiju jer je na to pristala pod Nato bombama. Ali ok, sad pošto su Rusi oslobodili Bahmut imaće više vremena da se posvete sprovođenju 1244 rezolucije. Ovog Eskobara niko nije pozvao da učestvuje u razgovorima, tako da od sada mora i Rusija i Kina da imaju svoje izaslanike kada se razgovara o Srpskoj pokraini Kosovo i Metohija
  • R49

    21.05.2023 21:39
    Nesposoban
    Sve je ovo vrdalama zakuvao jer je sve prihvatio, a ništa nije potpisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.