Borel: Ne može i EU i Rusija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana razgovarao o ruskom uticaju.

Kako kaže, naglasio je da bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama.

Borel je na konferenciji za novinare posle ručka sa ministrima rekao da je EU pozdravila strategiju onih zemalja koje su se potpuno usaglasile sa spoljnom politikom EU i sankcijama prema Rusiji, a da su onima koje to nisu učinile, među kojima je i Srbija, ukazali da "bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama".

Kako je naveo, u EU shvataju da je to državni interes, ali poručuju to nije podudarno sa pristupnim procesom.
 
"Želimo da radimo na proširenju i poslali smo poruku da kandidari moraju da prepoznaju pristupni progres. Sada je vreme da zemlje kandidati ubrzaju reforme i da se pripreme svoje stanovništvo za članstvo. Ovo je jedinstvena prilika i mora se iskoristiti“, rekao je Borel.
 
On je dodao da je na sastanku bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine i da je istakao da je saradnja važna vežba za članstvo u EU, jer zemlje koje su ranije bile u sukobu ne treba samo da budu susedi, već da žive zajedno.
 
"Puna i brza primena dogovora je jedini način normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Tenzijama mora da dođe kraj, a negativna atmosfera i nedostatak konstruktivnosti moraju da se promene. Članstvo u EU znači da moraju da se prevaziđu sve teškoće iz prošlosti", istakao je Borel.
 
Dačić: Rekao sam da treba da budu korektni prema Srbiji
 
Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da na ručku za šefove diplomatija Zapadnog Balkana nije bilo pritisaka na Srbiju, ali da je početna pozicija Evropske unije da Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.
 
"Rekao sam da treba da budu korektni prema Srbiji. Srbija je glasala za sve rezolucije u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali nije uvela sankcije vodeći se državnim i nacionalnim interesima i štiteći svoj teritorijalni integritet“, rekao je Dačić.
 
Dodao je da su članice EU iskazale solidarnost povodom tragedija koje su se nedavno dogodile u Srbiji i da su pohvalili akciju vraćanja oružja.
 
"Pričali smo o pozitivnim stvarima kada je reč o sprečavanju ilegalnih migracija, borbi protiv terorizma i slično. Zaključak je da je korisno da se ovako okupljamo, a ono što može da nas raduje je da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju“, naveo je Dačić.
 
On je rekao da su svi na sastanku mogli da vide "sa kakavim ekstremistima Srbija ima posla".
 
"Predstavnici Prištine su govorili da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista nestvarno“, rekao je Dačić i dodao da nisu govorili o svojim obavezama, poput formiranja Zajednice srpskih opština.
  • Pera

    24.05.2023 13:47
    Ma ovi ljudi nikad da nauče! Srbi imaju kičmu za razliku od drugih u EU, i zbog toga i ispaštamo. Volimo pravdu i pravednost, a pošto vam je to strano zaključke izvučite sami!
  • borelu !

    23.05.2023 09:06
    mi mozemo
    sta hocemo !
  • Nemanja

    23.05.2023 09:01
    Ne može i civilizacija i smrdija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.