SPC uputila poziv školama na litiju: "Nismo raščistili jesmo li moderna sekularna država ili nismo"

Srpska pravoslavna crkva uputila je poziv osnovnim i srednjim školama u Beogradu, tačnije njihovim direktorima, da učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja se održava u četvrtak.
"Pozivam Vas da 25. maja proslavimo Spasovdan, gradsku Slavu Beograda. Spasovdanska litija će proći centralnim gradskim ulicama, tačnije od Vaznesenjske crkve, Ulicom kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save", stoji u pozivnici koju je, kako piše na njenom vrhu, uputio Odbor za versku nastavu, prenosi N1.
Kako se dalje navodi, litija će ove godine biti "potpuno posvećena mladima, posebno učenicima i studentima, njihovom zajedništvu i međusobnoj slozi".
"Stoga je najprimerenije da svi zajedno, nastavnici, đaci i roditelji, na Spasovdan u 19 sati prođemo u Litiji ulicama Beograda u ime onoga šta nam je svima najsvetije, u ime života i dobrobiti naše dece. Dostojanstveno i u tišni posvetimo ovo praznično veče molitvi za miran i blagosloven život naše dece, vas njihovih nastavnika i čitavog našeg društva", navodi se u pozivnici koju je potpisao patrijarh Porfirije.
 
Poziv da se nastavnici i đaci pridruže Spasovdanskoj litiji izazvao je različite reakcije. 
 
Između ostalih, oglasila se dramska spisateljica Biljana Srbljanović.
 
"Ministarstvo prosvete da odmah obavesti sve beogradske škole koje su dobile ili bi mogle dobiti ovaj dopis, da, prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, ne smeju da na bilo koji način organizuju, podstiču ili primoravaju đake da učestvuju u verskim obredima, naročito u slučaju koji ima jasne obrise ideološko-političkog angažmana. Roditelji koji to žele, naravno da mogu svoju decu povesti na litiju, ali škole nemaju nikakvo pravo da ohrabruju ili obavezuju učenike, a preko njih i roditelje, da uzmu učešća u verskom skupu", navela je Srbljanović.
 
Da ne sme biti nikakvog primoravanja smatra i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.
 
Kako je rekao za N1, nije upoznat sa pozivnicom, ali ako ju je SPC zaista poslala, ona se mora odnositi samo na učenike koji već idu na veronauku.
 
"Ukoliko se veroučitelj sa nastavničkim većem dogovori da čas veronauke održi van škole i da učenike možda propuste druge časove, to bi moglo biti u redu, slično kao kada bi neki drugi nastavnik đake odvede u, na primer, Arhiv. Posebno pitanje o kome se može diskutovati jeste kako se veronauka kod nas predaje, kao nauka ili se tu učestvuje i u obredima. No, ako su roditelji odlučili da deca idu na veronauku, to je takođe izbor koji mora da se poštuje", kaže Markov.
 
On ne vidi pozivnicu kao spornu, dok god ne postoji naredba bilo koje vrste.
 
"Ukoliko bi direktor rekao da svi đaci moraju da idu na Spasovdansku litiju, to bi već bilo primoravanje i dotičnog direktora bi trebalo pozvati na odgovornost, pogotovo ako bi se odlazak zahtevao i od dece koja su druge veroispovesti ili ateisti", smatra Markov.
 
Ono što je ovde sporno, smatra advokatica Ana Selak, jeste činjenica da je, prema Ustavu Srbije, naša država sekularna.
 
"To podrazumeva odvojenost crkvenih i državnih struktura. Škole su definitivno elementi državne strukture, tako da samim ovim aktom vidi se da mi nismo raščistili jesmo li moderna sekularna država kakva težimo da budemo ili to nismo", navodi.
 
N1 je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poslao pitanja povodom ove pozivnice, uključujući i to da li je ona autentična, ali nisu dobili odgovore.

Teme

spc
  • @Vlada

    26.05.2023 13:26
    Primitivni bolesnik sve više histeriše iz besa što ne razume osnovne pravne i činjenične koncepte, jer u njegovom imaginarnom svetu on je taj koji je vrhovni zakonodavac. Naravno, od ološa koji pravda kršenje svakog zakona ako njemu to tako u tom trenutku odgovara, koji laže čim otvori svoja lajava usta i podmeće falsifikate koga ja podržavam ili ne, ne mogu da očekujem bolje nego da kao dementni papagaj ponavlja svoju težnju fašističkom uređenju gde će on kršiti svaki zakon koji mu padne na pamet a koji opet on kao uzvišeno biće je prozvao "sakatim", ne shvatajući da NIGDE u zakonima ne piše da je sve zabranjeno što zakonima nije dozvoljeno. Nije uvreda za profesionalne zdravstvene radnike najava da treba da se bave tobom jer to je njihov posao i zbog takvih kao ti oni i postoje, jeste mi žao što nemamo zakonom obavezno lečenje onih koji pokazuju više psihopatskih osobina a koje su davno utvrđene kod takvog stvora koji je kao stvoren za dugogodišnji zatvor.
  • gradjaninX

    26.05.2023 12:04
    Kad primas pare iz drzavne kase nema price o sekularnoj drzavi kolko god da se AV ili bi ko drugi izlajavao drugacije. Znamo svi koliko je bitna podrska crkve za AVAV. Jos jedan ocigledan razlog zasto nema sekularne drzave i nece je jos dugo ni biti.
    Drugacije nije ni zasluzeno realno. Dok vozac auta telefonira dodajuci gas dok trubi pesacima da se sklanjaju pred njegovim mocnim krstom koji se klati sa brojanice sa retrovizora, izrazavajuci pravu veru u boga i pravosljavlje.
  • sdfa

    25.05.2023 20:57
    adws
    popularizovanje crkve kroz drustvene mreze je krajnje neukusno jer ne ostavlja bas prostor da sam ,od sebe opredelis ili ne opredelis.Ovo je ,ako se dogodilo, mnogo jadan potez,ali bas jadan.Prvi i najvazniji postulat hriscanstva je - slobodna volja..a primerom licnim utices na ljude,ne pozivnicama..svasta stvarno svasta ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.