Agroekonomista Prostran: O poljoprivredi govorimo samo kada su krizna vremena

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da su protesti poljoprivrednika "naterali" članove vlade Srbije da ozbiljnije shvate taj sektor.
On je za Insajder kazao da se o poljoprivredi u Srbiji "govori samo kada su krizna vremena", te dodao da "nakon protesta poljoprivrednika vidi neki pomak".
"Štrajkovi su na neki način verovatno naterali i ljude iz vlade da ozbiljnije shvate ovaj sektor, i da recimo do kraja godine kreiraju konzistentnu, mnogo atraktivniju agrarnu politiku, bar da bude koliko-toliko bliska politici EU", kazao je Prostran.
Smatra i da bi pregovaranje sa vladom Srbije bilo lakše "da su udruženja poljoprivrednika bila jedinstvenija".
 
Kazao je i da je bilo i udruženja koja su podržavala mere vlade Srbije što je, kako je ocenio, verovatno vladu ohrabrivalo da (prvo) "đonom" odbija sve zahteve.
 
"Međutim, definitivno je shvaćeno da je poljoprivreda u ozbiljnoj krizi i da su troškovi proizvodnje abnormalni", kazao je Prostran.
 
On smatra da bi, iako resorno ministarstvo tvrdi da je budžet za poljoprivredu rekordan, budžet trebalo da bude "najmanje na nivou procentualnog učešća poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda zemlje".
 
"Minimum učešća bi bio 10 odsto (i) to bi značilo, prema sadašnjem nivou budžeta, prema današnjem danu, negde oko 160 do 180 milijardi dinara", kazao je Prostran.
Kada je reč o poljoprivrednoj politici i sistemskim promenama, naveo je da se prvo moraju "napasti" troškovi proizvodnje jer, kako je ocenio, stvara se veliki problem u ceni koštanja finalnog proizvoda.
 
"Treba hitno doneti sistemski zakon o regresiranju cene imputa, osnovnih troškova, pre svega nafte, zatim mineralnog đubriva, semena", kazao je on.
 
Prema njegovim rečima, taj zakon se ne oročava vremenski.
 
"Da bi (taj zakon) mogao da se sprovodi, morao bi budžet (za poljoprivredu) da bude najmanje 10 odsto u ukupnom budžetu Srbije za narednu godinu", kazao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija