Spasovdanska litija sutra u Beogradu: Kako će izgledati i kuda će se povorka kretati?

Ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, održaće se sutra, 25. maja u Beogradu.
Spasovdanska litija sutra u Beogradu: Kako će izgledati i kuda će se povorka kretati?
Foto: 021.rs
Litija će početi u 19 časova.
Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.
Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, "radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja", biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.
 
Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.
 
"Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda, da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, obradovao mnoge i doneo utehu", rekao je vikar Toplički.
 
Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".
 
Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.
 
"Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje", rekao je vikar Toplički.
Večeras će u svim hramovima biti održano bdenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.
 
"Mi ćemo ih svečano dočekati i narod može biti prisutan kako bismo dočekali voljenog svetitelja u našem gradu", rekao je Toplički.
 
Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a Toplički je rekao da se očekuje da će učestvovati i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.
 
Vladika Nikolaj bio je antizapadno i antievropski nastrojen, čime je i postao ikona među nacionalistima i tradicionalistima u Srbiji. Protivnici njegove kanonizacije isticali su njegov antisemitizam, navodeći da je "Velimirovićeva ideologija dala tokom 1930-ih važan izvor inspiracije snagama srpskog fašizma, ovaploćenim u zloglasnom pokretu Zboru". Tokom Drugog svetskog rata, zajedno sa patrijarhom Gavrilom, bio je u nacističkom logoru.

Teme

spc
  • Boban

    25.05.2023 14:02
    Pobrkao lončiće
    @Marko
    Pobrkao si lončiće, to što ti opisuješ sa sve naslovom je u petak.
  • Oci

    24.05.2023 23:14
    Crno beli svet
    Odlučite se! Ili ga je Hitler odlikovao ili ga je strpao u logor?! Biće da je Velimirović, kao i svi dubokomisleći ljudi, neshvaćen za života a olako prezren od savremenih srpskih autošivinista, koji svet posmatraju kroz crno-bele naočari.
  • iguman

    24.05.2023 12:24
    @Lj
    Da li je to onaj isti Nikolaj Velimirovic koga je Adof Hitler odlikovao?
    Ako je taj taj, necudi da ima veliki broj sledbenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.