Prošle godine nestalo petoro dece za kojom se još traga

Tokom 2022. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.523 maloletna lica, od kojih je pronađeno 1.518, pokazuju zvanični podaci MUP-a.
Prošle godine nestalo petoro dece za kojom se još traga
Foto: Pixabay
To znači da pet porodica još traga za nestalim, saopšteno jeiz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.
U saopštenju se navodi da je "broj nestanaka maloletnih lica u porastu" i da je u odnosu na 2021. godinu, tokom 2022. godine nestalo 236 dece više.
"Razlozi nestanaka u našoj zemlji najčešće nisu kriminalne otmice. Deca se za beg od kuće odlučuju zbog nekoliko razloga - mentalnog zdravlja, zlostavljanja u porodici, ili školi, ili zbog neuspeha u školi, u ljubavi ili sportu. Deca koja nestanu spadaju u visokorizičnu grupu kojoj preti opasnost da budu zlostavljana, oteta, ili eksploatisana, najčešće kao radna snaga, ili u svrhu prostitucije", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je iz tih razloga važno skrenuti pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za beg od kuće usled poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva.
 
Povodom Međunarodnog dana nestale dece, Centar za nestalu i zlostavljanu decu će 25. maja organizovati u Novom Sadu sadnju ruža koje će simbolisati petoro dece za kojima se još traga.
  • logika

    24.05.2023 13:48
    ?
    ako je zapravo nestalo 5 dece, kako je to povecanje od 236?! pre toga je nestalo -231 dete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija