Spasovdanska litija prošla ulicama Beograda, patrijarh služio pomen žrtvama masovnih ubistava

Spasovdanska litija, koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije prošla je centralnim beogradskim ulicama do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh Porfirije je ispred hrama služio moleban, a prethodno je, tokom litije, služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima, žrtvama porodičnog i drugog nasilja.

Litija je krenula oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana.

Na čelu procesije je bio kivot sa moštima vladike Nikolaja Velimirovića, u pratnji pripadnike Vojske Srbije.
 
"Dobro nam došao u srpsku prestonicu, dobro nam došao na Spasovdan", poručio je patrijarh Porfirije, aludirajući na mošti vladike Nikolaja Velimirovića.
 
"Zavapili smo i ti si došao u smutna vremena, kada se velike nevolje i mrak zlih sila okomio na tvoja čeda", rekao je poglavar SPC.
 
Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.
 
Informativna služba SPC je saopštila večeras da je "preko 100.000 ljudi, sabranih oko kivota vladike Nikolaja Srpskog, ispunilo centralne ulice srpske prestonice tokom Spasovdanske litije", te da je to "največi molitveni skup u istoriji Beograda".
  • Горан

    26.05.2023 22:32
    Litija
    Био сам у литији и поносно кажем да је било сигурно 100000 душа.
    Искуство са маракане од 50000 људи кад се заврши утакмица. Упоређујем и тврдим.

    Тај што пише 4-5000 људи је отрован мржњом према свему светом и што је традиционална Србија.
  • Boki Sreckovic

    26.05.2023 13:16
    Srbija ko je to
    Tesko nama, svako bi Srbiju po svojoj meri.
    Sta je Srbija?
    Mesto gde zive ljudi koji ce je se odrici u ime onoga i onih koji bi da je satru i sebi podrede.
    Takvih je svuda i levo i desno, samo vrrtikale nigde...
  • Snimak na YT

    26.05.2023 11:05
    Ima nekoliko snimka na YT nije bilo više od 3-4000. Na snimcima vešto kriju kraj kolone, ali se ipak u nekoliko navrata vidi da je kolona kratka, iako je pola kolone sveštenici i vojska. Narod zna da je to lažna Vučićeva i Porfirijeva litija sa ciljem da razvodni proteste. Prava narodna litija čeka Vučića u subotu, gde će biti milion ljudi. Kosovo je Srbija - Vučiću odlazi !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija