Sve više građana ne može da plati račune: Ove godine više novca u budžetu za energetski ugrožene

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović izjavila je da je u budžetu od ove godine opredeljen trostruko veći iznos sredstava za energetski ugrožene kupce nego prethodnih godina.
Sve više građana ne može da plati račune: Ove godine više novca u budžetu za energetski ugrožene
Foto: Pixabay

"To bi trebalo da pomogne da 190.000 energetski ugroženih kupaca izmire svoje račune za gas, struju ili grejanje. To predstavlja tri puta više građana nego prethodnih godina. Apelujem na građane da provere da li imaju mogućnost da ostvare to  pravo u lokalnoj samoupravi, veoma brzo ga ostvare i ostvare mogućnost da već od sledećeg meseca plaćaju račune i do 50 odsto umanjene", rekla je Đedović na sednici Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Ila Mihajlovskog iz PUPS-a.

Dodala je da je to sveobuhvatna aktivnost koju sprovodi Vlada Srbije da pomogne ugroženim građanima koji ne mogu ili imaju poteškoća da izmire svoje račune, a u okviru kojih mogu biti i penzioneri.

"Proširili smo kriterijume za građane koji mogu da steknu taj status pa tu može da uđe, prema proširenim kriterijumima, i veći broj seoskih domaćinstava. Ovim programom obuhvaćena su i domaćinstva koji su korisnici socijalne novčane pomoći, dečji dodatak, korisnicni uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć i da lica iz te kategorije automatski ostvaruju taj status samo ako predaju zahtev nadležnom organu u jedinici lokalne samouprave", rekla je Đedović.
 
Dodala je da su povezani i sa Ministarstvom za rad da bi kroz socijalne karte mogli da ubrzaju taj proces. 
 
"Mi iz meseca u mesec vidimo da se broj građana koji koriste ovu pomoć povećava", rekla je Đedović.
  • KOMENTATOR

    26.05.2023 10:29
    komentar
    Tačno je da odobre određen broj kw kao popust. Ali ako ti je potrošnja veća (kao npr. u aprilu kada su se svi dogrevali) za taj mesec ti popust ukinu! Gde je tu logika?
  • Milena

    26.05.2023 10:03
    Pod 1. Toplane su bile duzne da dostave svima pre 2 godine ugovore o dostavi toplotne energije a to nisu uradile. Tuzili smo ih i dobili presudu. Nema bez zakona monopolistickog sisanja. 2. Kad ih tuzis oni se oslanjaju na "odluku Grada NS" zao odluka grada nije nad zakonom.
    3. Advokati svi redom odbijali da nas zastupaju znaci sve je pod kontrolom - izjave 2 advokata: ah necemo da se zamerimo kolegama. Sve dok ovakve izjave postoje i razmisljanja adio pravna drzava. 4. Dobili smo presudu na osnovnom i visem sudu protiv Toplane i treba da se skinete ako ne dostavljaju energiju kako treba. Njihov radnik dosao ujutru u 6.30 otvorio sve ventile i dosao da meri temperaturu sa nekim jadnim termometrom mi se upisali od smeha, zao nece moci - mora da bude neodvisan sudski vestak kojeg smo mi doveli ne iz NS nego iz Subotice koja nije pod korupcijom ovih. Nedajte se parazitima.
  • Ovo

    26.05.2023 09:50
    ne funkcioniše
    Dobio sam rešenje u februaru. Srbijagas mi ne uračunava popust.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.