Pljusak omeo skup "Srbija nade", deo građana napustio miting

Skup "Srbija nade" počeo je ispred Narodne skupštine u Beogradu, a veliki broj građana od jutros neprestano stiže u prestonicu države.

Skup Srpske napredne stranke pod nazivom "Srbija nade" održava se na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma Narodne skupštine.

Predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić ga je ranije nazvao "najvećim skupom ikada". 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u svom govoru izjavio da je ovaj skup posvećen "borbi protiv nasilja Srba prema Srbima".
"Nema tog čoveka kojeg nije pogodilo ubistvo dece, ubistva u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane. Zato je važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama, da saučestvujemo u velikom bolu i da podržimo ono što je Vučić rekao – zatrti nasilje i nasilnike da se nikad ne ponovi u Srbiji", rekao je.
 
Govoreći o predaji Slobodana Miloševića Hagu, on je istakao - "ne dam našeg predsednika, ne dam predsednika kojeg smo svi izabrali".
 
Organizatorima protesta "Srbija protiv nasilja" poručio je da ne organizuju demonstracije jer brinu o deci, već da bi došli na vlast i istakao da im neće biti dozvoljeno da ponovo osvoje vlast na ulici kao 5. oktobra.
 
Ocenio je da je važno pokazati poštovanje prema žrtvama i da svi zajedno saučestvuju u bolu koji je pogodio celu Srbiju.
 
"I da podržimo ono što je predsednik Srbije rekao – zatrti nasilje i nasilnike, da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji", kazao je Dačić.
 
Nešto posle 19 časova je počeo SNS miting, a sa njim i veliki pljusak praćen grmljavinom.
 
Ljubica Vranješ otpevala je himnu "Bože pravde", a potom se okupljenima obratila i Mina Mijailović, "majka i ratnica".
 
Nakon nje se okupljenima obratio i glumac Lazar Ristovski i u govoru istakao da je "ovaj miting pokazao da postoji Srbija van Beograda".
 
"Jedan način da izađemo iz ovoga je da doživimo katarzu uz veliki zagrljaj, uz suze radosnice i da Srbija krene u novu budućnost, ali nažalost u to malo verujem. Drugi način je da se desi katarza u kojoj pada krv na ulicama u kojoj gori skupština i u kojoj se gine, posle te katarze Srbija se bvraća sto godina unazad", naglasio je.
 
Posle Ristovskog, okupljenim građanima se obraća ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Zatim i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.
 
Publici su se obratili i crnogorski političar i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Posle svih govora, nešto posle 20 časova je krenuo da se obraća predsednik Aleksandar Vučić, prvo minutom ćutnje za preminule u masovnim pucnjavama u osnovnoj školi u Beogradu i u okolini Mladenovca.
 
Novinari beogradskih medija izveštavaju da je zbog pljuska koji se sručio na Beograd deo okupljenih napustio skup.
 
Šta se sve dešavalo pred skup u Beogradu?
 
Saobraćaj u centru Beograda je potpuno blokiran zbog mitinga i ne funkcioniše na Terazijama do kružnog toka na Slaviji, a blokirane su i sporedne ulice u okolini Doma Narodne skupštine.  
 
Okupljenima bi trebalo da se obrate osim Vučića i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.
 
Širom grada su parkirani autobusi registarskih tablica iz brojnih okolnih država kao što su Mađarska, Bugarska, Bosna i Hercegovina i druge.
 
Na pojedinim autobusima stoje natpisi Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS), koje su najavile da podržavaju skup SNS i da će na njemu prisustvovati.
 
 
Nekoliko hiljada Novosađana se u popodnevnim časovima uputilo ka Beogradu, a pristalice iz unutrašnjosti od ranih jutarnjih sati stižu u prestonicu.
 
 
Pristalice koje su iz Niša dolazile u Beograd nosile su majice sa likom Aleksandra Vučića, ali i logoima Pinka i Hepija.
Vučić je, govoreći o ovom događaju, rekao da će tada biti donete velike i važne odluke za Srbiju.
 
Najavio je da od 27, odnosno 28. maja više neće biti predsednik SNS, ali da to nikako ne znači gašenje stranke.

Komentari 97

  • Debili

    27.05.2023 21:16
    Glupi komentari “opozicije”.
  • NS

    27.05.2023 15:56
    kiša
    Treba još mnogo više kiše da bi spralo ovu sramotu
  • nebesky

    27.05.2023 13:43
    Nije omeo
    Nije g. Pljusak ništa i nikoga omeo. Samo je umanjio sramotu Srbijice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.