Pljusak omeo skup "Srbija nade", deo građana napustio miting

Skup "Srbija nade" počeo je ispred Narodne skupštine u Beogradu, a veliki broj građana od jutros neprestano stiže u prestonicu države.

Skup Srpske napredne stranke pod nazivom "Srbija nade" održava se na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma Narodne skupštine.

Predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić ga je ranije nazvao "najvećim skupom ikada". 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u svom govoru izjavio da je ovaj skup posvećen "borbi protiv nasilja Srba prema Srbima".
"Nema tog čoveka kojeg nije pogodilo ubistvo dece, ubistva u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane. Zato je važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama, da saučestvujemo u velikom bolu i da podržimo ono što je Vučić rekao – zatrti nasilje i nasilnike da se nikad ne ponovi u Srbiji", rekao je.
 
Govoreći o predaji Slobodana Miloševića Hagu, on je istakao - "ne dam našeg predsednika, ne dam predsednika kojeg smo svi izabrali".
 
Organizatorima protesta "Srbija protiv nasilja" poručio je da ne organizuju demonstracije jer brinu o deci, već da bi došli na vlast i istakao da im neće biti dozvoljeno da ponovo osvoje vlast na ulici kao 5. oktobra.
 
Ocenio je da je važno pokazati poštovanje prema žrtvama i da svi zajedno saučestvuju u bolu koji je pogodio celu Srbiju.
 
"I da podržimo ono što je predsednik Srbije rekao – zatrti nasilje i nasilnike, da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji", kazao je Dačić.
 
Nešto posle 19 časova je počeo SNS miting, a sa njim i veliki pljusak praćen grmljavinom.
 
Ljubica Vranješ otpevala je himnu "Bože pravde", a potom se okupljenima obratila i Mina Mijailović, "majka i ratnica".
 
Nakon nje se okupljenima obratio i glumac Lazar Ristovski i u govoru istakao da je "ovaj miting pokazao da postoji Srbija van Beograda".
 
"Jedan način da izađemo iz ovoga je da doživimo katarzu uz veliki zagrljaj, uz suze radosnice i da Srbija krene u novu budućnost, ali nažalost u to malo verujem. Drugi način je da se desi katarza u kojoj pada krv na ulicama u kojoj gori skupština i u kojoj se gine, posle te katarze Srbija se bvraća sto godina unazad", naglasio je.
 
Posle Ristovskog, okupljenim građanima se obraća ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Zatim i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.
 
Publici su se obratili i crnogorski političar i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Posle svih govora, nešto posle 20 časova je krenuo da se obraća predsednik Aleksandar Vučić, prvo minutom ćutnje za preminule u masovnim pucnjavama u osnovnoj školi u Beogradu i u okolini Mladenovca.
 
Novinari beogradskih medija izveštavaju da je zbog pljuska koji se sručio na Beograd deo okupljenih napustio skup.
 
Šta se sve dešavalo pred skup u Beogradu?
 
Saobraćaj u centru Beograda je potpuno blokiran zbog mitinga i ne funkcioniše na Terazijama do kružnog toka na Slaviji, a blokirane su i sporedne ulice u okolini Doma Narodne skupštine.  
 
Okupljenima bi trebalo da se obrate osim Vučića i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.
 
Širom grada su parkirani autobusi registarskih tablica iz brojnih okolnih država kao što su Mađarska, Bugarska, Bosna i Hercegovina i druge.
 
Na pojedinim autobusima stoje natpisi Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS), koje su najavile da podržavaju skup SNS i da će na njemu prisustvovati.
 
 
Nekoliko hiljada Novosađana se u popodnevnim časovima uputilo ka Beogradu, a pristalice iz unutrašnjosti od ranih jutarnjih sati stižu u prestonicu.
 
 
Pristalice koje su iz Niša dolazile u Beograd nosile su majice sa likom Aleksandra Vučića, ali i logoima Pinka i Hepija.
Vučić je, govoreći o ovom događaju, rekao da će tada biti donete velike i važne odluke za Srbiju.
 
Najavio je da od 27, odnosno 28. maja više neće biti predsednik SNS, ali da to nikako ne znači gašenje stranke.

Komentari 97

  • Debili

    27.05.2023 21:16
    Glupi komentari “opozicije”.
  • NS

    27.05.2023 15:56
    kiša
    Treba još mnogo više kiše da bi spralo ovu sramotu
  • nebesky

    27.05.2023 13:43
    Nije omeo
    Nije g. Pljusak ništa i nikoga omeo. Samo je umanjio sramotu Srbijice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija