Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a stare da nabave sertifikate

Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a već izgrađene moraće da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić.
Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a stare da nabave sertifikate
Foto: 021.rs
Vesić je rekao novinarima da Srbija ima 12 godina pravni okvir o ovoj temi, ali da primena nije bila dobra i da su predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.
Do sada su, kako je naveo, ljudi kupovali "mačku u džaku" i nisu mogli da budu sigurni u troškove koje bi imali u stanu.
Kako je predviđeno izmenama zakona, zgrade čiji je država vlasnik, u roku od tri godine moraće da dobiju sertifikate o energetskoj efikasnosti, za poslovne zgrade taj rok je pet godina, a 10 godina je rok za stambene zgrade za koje će sertifikate uraditi lokalne samouprave, jer bi to za stanare bio veliki trošak.
 
"To je proces, trajaće, zato smo dali ove rokove", rekao je Vesić i dodao da će posle 10 godina energetski pasoši morati da se obnove.
 
"Mi time potpuno primenjujemo direktive Evropske unije", naveo je Vesić.
 
On je rekao i da će se uvesti obaveza da svi koji grade moraju da dobiju potvrdu izvođača da je građevinski otpad predao ovlašćenom operateru kako bi se sprečio nastanak građevinskih divljih deponija.
  • Cicka

    31.05.2023 06:08
    Bravo , samo da ne bude sve na papiru kao po obicaju , kod nas je najbitnije da se sa papira predje na delo , kada u tome uspemo bicemo jedna od boljih drzava , zasto je to tako i zasto se stvari sa "papira" ne prenose na dela , verovatno zato sto je to tezi put ali kada se jednom krene posle je lako .
  • Zox

    30.05.2023 20:09
    A kada je to narod odlucio da mu EU bude gazda ?
  • Nikola

    30.05.2023 18:14
    Ma 'ajte molicu fino. Nista lakse. Sada nekog clana SNS za Predcednika kucnog saveta i eto besplatnog certifikata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.