Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja: Oštrije kazne za nasilnike i njihove roditelje

Konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kojim rukovodi predsednica Vlade Ana Brnabić, održana je danas, saopšteno je iz vlade.
Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja: Oštrije kazne za nasilnike i njihove roditelje
Foto: Pixabay
Brnabić je naglasila da je cilj Saveta da se postigne nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju. 
Savet će se fokusirati na postizanje konkretnih rezultata i preduzimanje konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja, navodi se u saopštenju.
Govoreći o nacionalnoj platformi za prevenciju i suzbijanje nasilja pod nazivom "Čuvam te", Brnabić je rekla da od 19. maja preko platforme svi, od nastavnika, učenika, do roditelja, mogu da prijave sve vrste nasilja koje uključuju decu i podvukla da ta platforma na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte. Premijerka je precizirala da su na njoj umrežene sve relevantne institucije i entiteti iz različitih oblasti, kao i da svako ko je prijavio nasilje tu može da prati proces rešavanja svog slučaja. Prijave nasilja mogu biti anonimne, a trijažni tim u roku od pet do sedam minuta, obrađuje prijavu nasilja na platformi i prosleđuje je nadležnim institucijama.
 
Koordinacioni tim za platformu "Čuvam te" direktno će referisati Savetu i obaveštavati članove o prijavama nasilja na platformi, dinamici njihovog rešavanja kao i o sankcijama za počinioce.
 
Na sednici je podvučeno da su u toku izrade predloga izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje podrazumevaju pooštravanje kaznenih mera za decu koja vrše nasilje i njihove roditelje, a koje između ostalog, podrazumevaju lakše udaljavanje sa časa i suspendovanje učenika tokom trajanja disciplinskog postupka.
 
Predsednica Vlade je konstatovala da posebnu pažnju treba posvetiti tim izmenama i dopunama Zakona i dodala da će, između ostalog, fokus rada Saveta biti i na materijalnom statusu nastavnika, kao i na povećanju broja pedagoga i psihologa u školama.
 
Članovi Saveta su konstatovali da je neophodno ohrabriti bolju komunikaciju roditelja i dece, jer su istraživanja pokazala da veliki broj đaka ne prijavljuje nasilje ni članovima najuže porodice. 
 
Takođe, primetili su da je neophodan rad sa razrednim starešinama kako bi se i oni aktivnije uključili u rešavanje ovih problema.
 
Dogovoreno je da dinamika sastajanja Saveta bude najmanje jednom mesečno, a po potrebi i češće.
 
Zamenik predsednika Saveta je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, a čine ga i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ostali predstavnici Vlade, Unicefa, Udruženja "Mame su zakon" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.
  • блј

    30.05.2023 18:55
    Из искуства
    Родитељи, платформа ради врло ревносно и по принципу: за сваку пријаву прво се одузима СВА електроника из куће пријављеног, који је крив док се не докаже супротно. Зато памет у главу и упозорите своју децу како и са ким комуницирају на друштвеним мрежама, да не останете два три месеца без СВИХ екрана због пакости туђег детета.
  • M

    30.05.2023 18:28
    ???
    Kako sprečiti? Svi brane svoju decu. Nema nam pomoći dok se roditelji ne prizovu pameti. Bojim se da će to biti prekasno.
  • NS

    30.05.2023 17:30
    @
    Treba razgraničiti šta su vaspitne mere(odobriti) i nasilje. Ako to ne pomogne decu u vaspitno popravni dom. Kad deca to vide iz nekih primera sigurno će drugačije razmišljati i smiriti se. Ovako znaju da im niko iništa ne može pa se takmiče

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija