Protest zbog Kosova završen ispred Predsedništva, građani od Vučića traže da zaštiti Srbe

Skup u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji završen je večeras ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.
Protest zbog Kosova završen ispred Predsedništva, građani od Vučića traže da zaštiti Srbe
Foto: FoNet/AP
Ponovljeni su zahtevi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh zaštite srpski narod na Kosovu, ili da podnesu ostavke.
Najavljeno je da će novi skup biti organizovan u sredu u 18 časova ispred Hrama Svetog Save gde će biti održan moleban, a da će se potom krenuti u šetnju.
Učesnici skupa su tokom večerašnje šetnje od ambasade Nemačke, gde je skup počeo oko 20 časova, šetali Ulicom Kneza Miloša do Predsedništva, gde su uzvikivali "Izdaja, izdaja".
 
Tokom šetnje su uzvikivali parole poput "Kosovo je srce Srbije", "Rusija", ali i zviždali i uzvikivali pogrdne reči ispred ambasada zemalja koje su NATO članice. Skup je protekao bez incidenata.
 
Na protest su pozvale organizacije Pokret za odbranu Kosova i Metohije i Srpska omladina, nakon jučerašnjih sukoba pripadnika Kfora sa srpskim narodom u Zvečanu.
 
Među okupljenima su bili i poslanik Dveri u skupštini Srbije Borko Puškić, samostalni poslanik Aleksandar Jerković, kao i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, istoričar Miloš Ković.
 
Ković je obraćajući se okupljenima putem megafona ispred ambasade Nemačke rekao da su se tu okupili jer su "anti-NATO", odnosno protiv NATO pakta.
 
"Naši dušmani su NATO države, naš dušmanin je teroristički režim Aljbina Kurtija i njegovi predsednika (opština). Mi nismo za juriš Srba na Srbe, ali ko nas je doveo dovde? To je izdajnički režim Aleksandra Vučića koji je to omogućio", kazao je Ković.
 
On je dodao da je među zahtevima okupljenih da Vučić i državni vrh zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji ili da se povuku, prekidanje pregovora pod okriljem Evropske unije, kao i da se u potpunosti odbaci francusko-nemački sporazum.
 
Ković je naglasio da je to miran protest i da će se ograditi od bilo kakvih provokacija i dodao da organizatori današnjeg skupa nemaju veze sa skupom koji je za petak, kada se održava i protest "Srbija protiv nasilja", najavljen za 17 sati kod spomenika Cara Nikolaja u Beogradu.
 
Okupljeni su, po završetku tog govora, otpevali "Oj Kosovo, Kosovo" uz više zapaljenih baklji. Deo okupljenih je i prethodne večeri učestvovao na protestu u Beogradu, kada su blokirali saobraćaj na autoputu kod Autokomande.
 
Srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji sukobilo se u ponedeljak sa pripadnicima Kfora i kosovske policije, koji su štitili zgradu opštine u Zvečanu, gde je trebalo da na posao dođe novoizabrani gradonačelnik albanskog porekla.
  • Професор

    31.05.2023 08:06
    Свака битка завршена давно само битка за Косово равно, шест векова непрекидно траје и трајаће доклен гавран гаје!
  • Cile

    31.05.2023 07:31
    Komedija u reziji Vucica.Vucicevi desnicari,samo to vise ne prolazi ni u Srbiji ni u Evropi,procitan je njegov nacin vladanja,nema povratka,kraj je blizu.
  • V5

    31.05.2023 07:25
    To će mnogo da pomogne
    Dežurni patriJota, Лиманац se oglasio. Znači situacija je pod kontrolom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija