"Hram svetog Žeksa": Kako je Željku Mitroviću odobrena gradnja velikog zdanja na Dedinju

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio je vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove.
Kako piše BIRN, Zavod Mitrovića nije obavezao da traži dozvole i time omogućio da na tom mestu podigle monumentalno zdanje upotrebom problematične računice kojom i inače investitorima omogućava da sazidaju hiljade kvadrata više nego što bi smelo po važećem planu.
Novinari redakcije BIRN-a su na kratko bili potencijalni građevinski investitori i to na Dedinju, zainteresovani za gradnju na parceli gde Mitrović diže dvorac. Kao građani podneli su zahtev za dobijanje informacije o lokaciji i za to platili taksu od nekoliko hiljada dinara Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.
U ovom dokumentu se nalaze podaci o tome šta je sve moguće izgraditi na nekoj parceli, na osnovu važećih planskih dokumenata. Međutim, informacije koji su dobili značajno su se razlikovale od onoga što je stvarno dozvoljeno Željku Mitroviću da napravi.
 
Prema informacijama koje su novinari dobili, na parceli Željka Mitrovića na Dedinju moguće izgraditi objekat od (najviše) 2.047 kvadrata – podzemnih i nadzemnih prostorija, što je u skladu sa važećim regulacionim planom za taj deo grada.
 
Željko Mitrović, međutim, na istoj parceli može da izgradi više od 6.000 kvadrata, od toga 2.047 nadzemno – sve u skladu sa lokacijskim uslovima i građevinskoj dozvoli koje mu je izdao onaj isti Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.
 
Uz to, novinarima BIRN-a je dostavljena informacija i da je ova parcela u zaštićenoj oblasti, te da bi se za sve građevinske intervencije na parceli potencijalni investitor trebalo da obezbedi uslove i saglasnost nadležnog organa za zaštitu kulturnih dobara – u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.
 
U dokumentima izdatim Željku Mitroviću ovog zahteva nema, iako je u vreme kada je Mitrović dobio lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, ova parcela takođe bila u zoni prethodne zaštite.
 
Tako mu je omogućeno da sruši kuću koja se na ovoj parceli nalazila i počne gradnju "hrama svetog Žeksa", kako je ovo zdanje na društvenim mrežama nazvao Mitrović.
 
"Ovo je primer kako se sistem namerno oblikuje tako da odgovara interesima moćnijih, umesto da postavi pravila koja su jasna i jednaka za sve", kaže za BIRN Ksenija Radovanović, arhitekta i urbanistkinja iz organizacije "Nova planska praksa".
 
Iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o problematičnom izračunavanju broja dozvoljenih kvadrata, koji nije u skladu sa Regulacionim planom prostorne celine Dedinje.
 
Željko Mitrović je za BIRN rekao da je objekat na Dedinju građen u skladu sa svim zahtevima koji su mu postavljeni, ali da jeste znao unapred da plac na kom je tada samo planirao gradnju ubrzo više neće uživati zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
On je rekao da je zgrada na Dedinju njegova zadužbina, te da "ništa nije pomereno ni milimetar u odnosu na dozvolu".
 
Mitrović je plac na Dedinju sa starim objektima kupio tokom 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, to je te godine bila najskuplja kuća prodata na tržištu, i to vredna 4,5 miliona evra.
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.
  • Milojko

    02.06.2023 09:09
    Elon Musk za siromasne
  • NS

    01.06.2023 20:56
    @
    Što vam je kriv Vučić kad sami podržavate antihrista?
  • Lu

    01.06.2023 17:14
    Strahota
    Treba od toga napraviti prvi Svetski muzej korupcije da se nikad više ne ponovi ovo sve što godinama trpimo.
    Sendvičarima na čast....za to se borite "za našu decu"...Sram vas bilo...deca će vas se stideti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.