Poverenica: Zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja u celom regionu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u celom regionu.
Poverenica: Zabrinjavajući broj ubistava i rodno zasnovanog nasilja u celom regionu
Foto: FoNet

Zato je, kaže, drugi pravosudni forum "Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan" izuzetno važan događaj za regionalni dijalog o rešavanju tih problema.

Ona je na otvaranju Foruma u Beogradu kazala da Srbija ima dobro zakonodavstvo i da je među prvima ratifikovala Istanbulsku konvenciju, koja predstavlja preokret u pristupu tim problemima.

Predsednica Evropskog suda za ljudska prava Šifra Oliri rekla je da napredak ne zavisi samo od zakona - iako je zakon moćno oruđe - već i od onih koji se zalažu za promene i koji nastoje da unaprede tradicije, stavove i navike dok razvijaju i primenjuju zakone.
 
Direktorka AIRE centar Programa za Zapadni Balkan Biljana Brejtvajt istakla je da svi u regionu, uključujući i Srbiju, imaju dobro zakonodavstvo i da su potpisnici raznih konvencija, ali da je problem implementacija.
 
"Uradili smo studiju presuda u predmetima femicida u celom regionu u poslednje tri do četiri godine i ispostavilo se ono što je uglavnom svima poznato - da su žene najugroženije u svojim domovima, da su učinioci najčešće intimni partneri, ali isto tako sudovi koriste olakšavajuće okolnosti da smanje kaznu za učinioce, da upravo stereotipi i predrasude nađu mesta u presudama i utiču na kaznenu politiku", rekla je Brejtvajt.
 
Specijalna izaslanica za rodnu ravnopravnost Velike Britanije Alisia Herbert kazala je da rodno zasnovano nasilje ugrožava živote i dobrobit devojčica i žena sprečavajući ih da ostvare prilike koje su ključne za njihovu slobodu i razvoj: obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i rad.
  • Deks

    02.06.2023 17:37
    Nasilje koje nije "rodno zasnovano" je manje za osudu i manje zabrinjavajuće (na nacionalnoj, verskoj osnovi ili iz koristoljublja)?
  • Лиманац

    02.06.2023 17:13
    Срам те било, Бранкице!
    Након свих оних срамних иступа, повереник је изгубио кредибилитет. Њене реченице су само празне флоскуле, на делу ништа није показала.
  • Boris

    02.06.2023 15:16
    @logika

    Evo ja kao kolega muškarac da ti kažem, ozbiljno derane da se lečiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.