Ombudsman za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici: Dete je žrtva ako prisustvuje nasilju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je zatražio od nadležnih organa da preduzmu aktivnosti za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.
Ombudsman za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici: Dete je žrtva ako prisustvuje nasilju
Foto: Pixabay

Ovim izmenama bi se, između ostalog, propisalo i da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

U saopštenju povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, ombudsman je naveo da nadležni organi "neretko dete koje prisustvuje nasilju u porodici ne prepoznaju i ne tretiraju kao žrtvu nasilja, te da zbog toga dolazi i do fatalnih ishoda".

Podsetio je da je u preporukama koje je upućivao nadležnim organima koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici naglašavao da je dete uvek žrtva nasilja u porodici kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.
 
"Utvrdili smo različita postupanja nadležnih organa u zaštiti dece od nasilja u porodici, kao i nepravilnu ili nedoslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koja najčešće rezultira izostankom procene rizika za dete od strane postupajućih policijskih službenika, a kasnije i stručnih radnika organa starateljstva, zbog čega deca najčešće nisu bila obihvaćena individualnim planovima zaštite", naveo je Pašalić.
  • Anti protivan

    03.06.2023 16:56
    Maloletničko nasil8
    Šta je sa zakonom kada nasilje odnosno 3 udarca pesnicom nanese osoba koja nije navršila 18 godina svojoj devojci koja je već punoletna? Zašto nema sankcija - zabrana prilaska, psihijatrijsko lečenje, zatvor na kraju krajeva? Njihovi (maloletničke podaci čuvaju kao belog medveda). Ne možeš dobiti broj predmeta u sudu niti saznati šta se dešava. Zakon se nije menjao 30 godina!!! Posle se čudimo da je neko ubio devojku (i ako ima m.da) presudio sebi
  • Lala

    03.06.2023 15:38
    Pravnik
    Kako je nedosledno i nezakonito ako nije propisano zakonom gospodine Zaštitniče? Zakon je nakaradan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija