Članak o Vučiću i Belivuku tema i u američkom Kongresu: Utiče li to na odnos SAD prema Srbiji?

Početkom maja 2023. godine, veliku pažnju javnosti izazvao je opširan tekst magazina Njujork tajmsa o Aleksandru Vučiću, detaljima iz njegove političke karijere i navodnim vezama sa Belivukom.
Članak je na društvenim mrežama podelio barem jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta, a bio je i predmet diskusije u Kongresu SAD.
"Šokantna je i strašna priča da su najviši nivoi vlasti toliko isprepleteni sa kriminalnim organizacijama. Mislim da smo to videli kod dovoljno drugih nacija da je to sve veći razlog za zabrinutost, ta povezanost između autoritarnih vlada i kriminalnih mreža", kazao je Geri Kalman, izvršni direktor američkog ogranka organizacije Transparensi internešnal (TI), piše Glas Amerike (VOA).
"To je užasno. To je veoma loše", rekla je Suzan Rouz-Akermen, profesorka pravnih i političkih nauka na Univerzitetu Jejl i koautorka knjige "Korupcija i vlada" u kojoj, između ostalog, analizira odnos organizovanog kriminala, korupcije i vlasti. Ona dodaje da situacije u kojima postoje veze između kriminala i politike predstavljaju jednu od ekstremnih verzija političke korupcije.
 
Tekst Njujork tajmsa detaljno opisuje zločine za koje se sudi Belivukovoj kriminalnoj grupi. Autor Robert Vort navodi da su veze njenih pripadnika sa policijom dobro dokumentovane, da "nema sumnje da su Belivuk i njegova banda u zatvoru, samo zato što je Europol razbio šifru" za aplikaciju koju su koristili, ali i da se sve to teško moglo dešavati bez znanja Vučića koji "ima gotovo potpunu kontrolu nad skoro svakim aspektom javnog života" u Srbiji.
 
Vort je objasnio da tokom rada na priči nije dobio odgovor Vučićevih portparola na višestruke zahteve za intervju.
 
U emisiji "Ćirilica" 8. maja predsednik Srbije je rekao da je "besmisleni tekst u Njujork tajmsu naručen", da je zapravo pisan u Srbiji i da ga je shvatio kao poruku u vreme briselskog dijaloga Srbije i Kosova.
 
"Ja znam kako oni to rade. E, vidiš, CIA te sprema, CIA te gleda, ako ne budeš dobar i ako ne budeš poslušao, ovo ti je tek početak", izjavio je.
 
Ovakve navode negirali su i autor teksta i Njujork tajms.
 
Vortova priča je objavljena u magazinu koji uz Njujork tajms izlazi nedeljom, a veliki deo tih informacija već je bio poznat na Balkanu - o njima su pisali KRIK, Vreme i drugi mediji iz Srbije.
 
Sagovornici Glasa Amerike navode da je najveći značaj teksta u tome što je objavljen u respektabilnom mediju sa velikim brojem čitalaca, na engleskom jeziku.
 
"Nedeljni magazin je važan, to je ekspoze o Vučiću i njegovoj vladi. I to je stvari stavilo u međunarodni kontekst, imajući u vidu da je reč o Njujork tajmsu. Kao što sam govorila kolegama iz regiona, članak se deli po internetu, između ambasada, po celom Balkanu. Svi to čitaju", kaže Tanja Domi, profesorka Škole za međunarodna i javna pitanja na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.
 
Da li je Srbija pouzdan partner SAD?
 
"Da li je ovo izveštavanje kredibilno", upitao je senator Bob Menendez specijalnog savetnika američkog državnog sekretara Dereka Šolea o navodima iz teksta Njujork tajmsa.
 
"Verujmo da jeste. Mislim, ne mogu da govorim o pojedinostima tog teksta, ali tamo postoji mnogo korupcije...", odgovorio je Šole prilikom nedavnog pretresa Odbora za spoljnopolitičke poslove Senata, na kojem je učestvovao i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.
 
"Kakvi su onda realni izgledi za Srbiju kao pouzdanog partnera, sa takvom pozadinom", ponovo je upitao Menendez.
 
"To je nešto što stalno ponovo moramo da testiramo i to činimo otvorenih očiju. Ali mi držimo odgovornim Vučića i njegove kolege za njihovu korupciju, za njihovo ponašanje i aktivnosti. Nametnuli smo sankcije protiv mnogih ljudi širom regiona", naveo je Šole.
 
Dodao je da "korupcija pustoši region".
 
U razgovoru za Bosansku redakciju Glasa Amerike, Kurt Basiner, analitičar organizacije Savet za politiku demokratizacije, rekao je da su zvaničnici Stejt departmenta na pretresu "zvučali kao Vučićevi advokati".
 
"Oni su u osnovi izbegli odgovor. Nisu se bavili suštinom toga. I mislim da to simbolizuje sveobuhvatnu politiku pacifikacije prema regionu", kazao je Basiner.
 
Domi kaže da ne razume ciljeve američke spoljne politike prema Zapadnom Balkanu, navodeći da ako je cilj da se Srbija približi Zapadu - ne postoji dokaz da se to i dešava.
 
"Postoje politike i ciljevi koje mi ne moramo nužno da znamo, koji služe nacionalnim interesima Sjedinjenih Država, u saradnji sa Vladom Srbije. Ali ako Sjedinjene Države tvrde, a to je već dugo praksa, da pristupaju Srbiji kao važnom igraču u regionu, kao najvećoj zemlji - i čini se da Zapad nastavlja da sledi ideju da je Srbija stabilizujuća sila u regionu - uz objavljivanje teksta i sve ono što se kasnije dešava na terenu, veliki protesti - mislim da to pokazuje da Srbija nije stabilan entitet i da je izazvala mnogo problema u regionu i da to nastavlja da radi", kaže Domi.
 
I dodaje: "Ako Sjedinjene Države imaju cilj, mislim da moraju da krenu ispočetka. Moraju da preispitaju našu spoljnu politiku".
Basiner navodi da postoje dva načina za promenu spoljne politike neke zemlje, u ovom slučaju SAD: zakonodavni nadzor, poput pretresa u Senatu, te kontrole koju vrše mediji, poput teksta u Njujork tajmsu.
 
Iz Stejt departmenta nisu želeli da za Glas Amerike komentarišu nalaze teksta.
 
Ceo tekst čitajte na sajtu Glasa Amerike.
  • ha ha ho

    05.06.2023 07:30
    jadno
    ha ha...ko se ne seca svih dogadja is proslog rata i protesta mozda se i upeca. Ima jedna divna knjiga Koju igru igras....I ko ce morati da stavi potpis tamo gde ne treba....Kolonija oduvek bili zauvek ostali. Ili - vezi konja tamo gde ti gazda kaze..Samo da se usaglasimo oko PR agencije, ... i da vidimo sta ce da pise u udzbeniku istorije-
  • Milan

    04.06.2023 23:04
    Smena
    Onaj ko te postavlja,taj te i razrešava ali sa zadrśkom dok ne ispuni domaći zadatak.
  • B

    04.06.2023 20:07
    @Zoran
    Setaj do besvesti, ali dok sadasnje Legije i Zemunci ne dobiju nalog da podrze setnju kao 5.10.2000. mozete da setate.
    A zapitaj se kako je od svih vas pametnih i prosvetljenih polupismeni grobar sa stiroporom dobio najvise glasova.
    A ja ne glasam, i ne vidim za koga bih.
    Vise je danas DS-ovaca u SNS-u nego sto ih je 04.10. bilo u DS-u.
    I svi ce pretrcati i kod sledecih.
    Mozda sam cinican, mozda sam defetista, ali ja svo vreme radim u privatnom sektoru. A od ekipe u drzavnim preduzecima koja nosi sigurne glasove, pa po kaficima pljuje SNS imam dijareju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija