"Plan od osam tačaka" rešavanja krize na severu Kosova: Šta on podrazumeva?

Kako bi Beograd i Priština pronašli rešenje za nestabilnost na severu Kosova, zemlje Kvinte i Evropska unija su zvaničnicima obe strane predočili plan od osam tačaka, prenosi Albenijan post.

Iako taj dokument javnosti nije zvanično predstavljen, veruje se da je verodostojan, jer je Albenijen post prvi objavio i nacrt sporazuma iz Brisela i Ohrida, piše N1.

U tekstu pomenutog portala se navodi da je raspisivanje novih lokalnih izbora na severu Kosova jedan od uslova za rešavanje krize.

Stručnjaci kažu da bi to moglo da bude jedno od rešenja, ali da je za stabilnost uslov svih uslova povlačenje specijalnih policijskih snaga Prištine.
 
Napetost na severu Kosova – došla je u crveno. Sukobi i tenzije – dodatno su eskalirali protekle nedelje. 
 
Pomoć u rešenju situacije, nude zemlje Kvinte i Evropska unija u osam tačaka. 
 
Albenijan post prenosi da se u dokumentu između ostalog navodi da je za smirivanje tenzija potrebno povlačenje kosovske specijalne policije sa severa i da usporedo sa tim srpska vojska redukuje svoje vojnike oko administrativne linije. 
 
Spominje se i raspisivanje novih izbora. Međutim, na pomen izbora – predsednik reaguje – burno.
 
"Ne znam šta više obe strane, obe strane da pristupe čemu – da Srbi izađu na izbore i da dobiju šta – ništa, a oni će da vladaju sa tri odsto pošto su im rekli da su to legalni zbori, a kad pitate šta je sa ZSO, treba da se radi kažu, ja kažem nema šta da se radi, nama nisu potrebni vaši eksperti, nama nisu potrebne vaše izmišljotine, sve piše u papirima, sve je već pregovarano, sve je dogovoreno, kao Boga vas molim urazumite se ljudi", rekao je predsednik Vučić.
 
Da bi se situacija smirila, treba da se urazume obe strane, poručuje politički analitičar Dušan Janjić.
 
Dodaje i da raspisivanje izbora može da doprinese povratku Srba u sve institucije, ali da to izgleda ne odgovara vlasti u Beogradu.
 
"Predsednik Vučić stalno pokušava da plasira dimnu zavesu, ovo je dimna zavesa – razgovori da li će Kurti prihvatiti da li će biti samo na severu ili ne, suština je da se mora postići politički dogovor, o tome je ovde reč, sa Kurtijem odnosno sa vlastima za povratak u institucije i stvaranje normalnosti, šta god ona bila, a mi imamo teške tek razgovore sa NATO", kaže Janjić.
 
Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj kaže da su koraci stabilnosti precizno definisani u osam tačaka i da u njima ne sme da se zaboravi važnost osnivanja Zajednice srpskih opština, kao i rešavanje krize kroz diplomatski dijalog.
 
"Uslov svih uslova jeste povlačenje specijalnih policijskih snaga, bez toga zaista nema nikakvih rešenja, a onda nakon povlačenja specijalnih policijskih snaga onda treba ići u politički dogovor, dijalog je upravo ono što je predviđeno sa tih osam tačaka", kaže Mijačić.
 
Objašnjava da izbori jesu bitni, ali i ne najbitniji.
 
"Ono što je najbitnije jeste stvoriti uslove za mir. Mi smo videli derogaciju mira slanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova tako da dok se oni ne povuku neće se moći naći nikakvo rešenje", kaže on.
Mijačić dodaje i da postoji pritisak iz Prištine da specijalne policisjke snage ostanu u administrativnim objektima do organizacije izbora.
 
"Međutim, to je neprihvatljivo – jer u tim uslovima nikako ne može da se stvori mir – koji je najvažniji za obe strane", objašnjava.
  • Plan 8 tačaka

    05.06.2023 10:27
    = nezavisnost Kosova
    1. tačka plana je priznanje nezavisnosti Kosova stavke (1,3,7,9)
    stavka 1 međusobno priznanje
    stavka 3 Srbija se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije
    stavka 7 Crkve i manastiri stari 800 god da se prepišu Prištini
    stavka 9 potpis priznanja nezavisnosti Kosova na Donatorskoj konferenciji

    ostale tačke 2,3,4,5,6,7,8 su ništa, među kojima je i ZSO o kojoj će se razgovarati, i da se recimo sklone gradonačelnici i slične nebitne teme, ako priznaš nezavisnost Kosova to je kraj.

    Zašto bi Srbija bilo šta ispunjavala kada smo videli da su Srbi sami se odbranili od ROSU koji se razbežao i sakrio iza Kfora ?
    A još važnije Srbija je dobila zvaničnu podršku supersila Rusije i Kine za teritorijalni integritet i očuvanje 1244 UN rezolucije.
    Posle samostalne odbrane Srba na severu od ROSU napada i podrške ove 2 supersile , pozicija Srbije je jaka.
    Plan 8 tačaka u kompletu odbaciti, zgužvati i baciti u smeće. Od sada se za pregovarački sto može sesti samo ako su tu i posrednici iz Kine i Rusije, a tema može biti sprovođenje 1244 rezolucije, a Vučića smeniti ako to ne obavi i dovesti predsednika koji će to da radi .

  • Ssy

    05.06.2023 07:07
    Zna se
    Ponovo plan koji vrdalama neće da potpiše, ali će da ga prihvati ako mu zavrnu ruku. Ratoboran je, ali mnogo više poslušan.
  • andrija

    04.06.2023 23:28
    Plan se nije...
    izmenio niti ce za nezavisno KiM ... menjaju se samo izvodjaci radova...
    Plan od osam tacaka je priznavanje nezavisnosti KiM... a zna se ko je tome trasiraoput.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.