Danas je kraj školske godine: Ocene bi trebalo da su zaključene

Školska godina se danas, 6. juna završava za osnovce i srednjoškolce.
Danas je kraj školske godine: Ocene bi trebalo da su zaključene
Foto: 021.rs
Nastavnici bi trebalo da su predložili zaključne ocene, a učenici će moći da ih poprave. 
Produženi boravak u školama biće otvoren do 20. juna, a biće otvoreni i vrtići koji su u objektima škola. 
Planirane ekskurzije neće biti otkazane.
 
Inače, odluku o završetku školske godine Vlada je donela prošlog četvrtka preko noći, kako je objašnjeno, zbog dve masovne pucnjave koje su se dogodile početkom maja.
 
Roditelji, učitelji i nastavnici poručuju da su i dalje zbunjeni celom situacijom i da još uvek nemaju precizne informacije kako će se nastava završiti i kada će ocene biti zaključene.
 
"Kako će se obaviti ispitivanja, zaključivanje ocena za još dve nedelje praktično, kako je predviđeno planom, to niko nije napisao, niti mi bilo šta znamo. Ja znam da moja ćerka sutra ima pismeni iz matematike. Kad će to biti ocenjeno, ko će to uneti u dnevnik, kako će se zaključiti sutra ocena za pismeni koji se sutra obavlja, ja ne znam", istakao jedan od roditelja za N1.
 
Osim roditelja, zbunjeni su i prosvetari. Zaposleni u nekim školama kažu da i dalje nemaju informacije kako će izgledati kraj drugog polugodišta i na koji način će ocene biti zaključene.
Pored novonastale situacije zbunjuje ih i to što je Vlada odlučila da ocene moraju da budu zaključene do 6. juna, a da đaci mogu da ih popravljaju u naredne dve nedelje.
 
"Ja mislim da je ovo dodatno pravljenje haosa u jednoj histeriji u kojoj se mi u obrazovanju nalazimo, tako da možda i ne treba da nas čudi s obzirom na to ko i kako donosi odluke", navela je ranije Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Prosvetni sindikati i opozicione stranke ocenili su odluku o ranijem završetku školske godine kao ishitrenu, i da je doneta bez konsultacija sa zaposlenima u prosveti, a toj odluci protivio se i Savet roditelja škole "Vladislav Ribnikar".
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je ta odluka "najbolja moguća" i da je doneta u interesu roditelja i dece koji nisu bili za to da se školska godina nastavi, iako su oni bili u manjini.
 
 
  • Ratko

    08.06.2023 22:05
    Zašta služe zaključne ocene na polugodištima ako se sabiraju sve ocene za zaključnu ocenu na kraju školske godine.
    Odnosno sa prosekom 3,6 zaključeno 3 u drugom polugodištu zbog lošijih ocena iz prvog polugodišta.
    Ajde što zakonodavci nemaju ni svest ni logiku ali nastavnici su tek dibidusi.
  • Pff

    07.06.2023 15:23
    Pomoć molim
    Mene zanima kome se roditelj može obratiti za info o završetku školske godine i predloženim ocenama a da nije razredni starešina?Nijedno obaveštenje o bilo čemu nismo kao roditelji dobili od nje, pa sam se lično obratio s pitanjem gde mogu da pogledam predlog zaključnih ocena i napomenuo da ne zovem da bi detetu ispravio ocene, nego da imam uvid, pošto mi je dete maloletno i nisam siguran da li mi prenosi sve informacije. Takođe sam rekao da smatram da smo kao roditelji zaslužili makar jedan kratak email gde bi nam bilo objašnjeno bar ono osnovno, a ne da saznajemo po portalima da se školska godina ranije završava i sve što uz to ide. Rečeno mi je da se i ona informiše po portalima i da je njena dužnost da komunicira s decom a ne s roditeljima. Na moje pitanje zašto onda postoje roditeljski sastanci i zašto se ona zove razrednim starešinom, prekinula mi je vezu. Eto kako to izgleda u nekim školama kad se roditelj interesuje za svoje dete, a ovamo hajka na decu i roditelje. Pritom, s razrednim starešinom drugog deteta imam sasvim drugačije i veoma pozitivno iskustvo.
  • xx

    07.06.2023 08:40
    sram vas bilo
    realno
    ne sabiram ja kruške i jabuke, prosek ocena u prvom polugodištu je 4,00 u a u drugom 5,00. Kao što rekoh, na kraju krajeva nije ni bitno, ali prosfetni radnici polako i neprimetno seku granu na kojoj sede . možda će te vi ili ja pomoći svojoj deci da uče i nauče, i kako stimulisati njihov rad, ali u školi od pojedinog kadra neće sigurno i to je tuga. Čak i kad ste u radnom odnosu pa dobijete stimulaciju imate više volje za rad nego kad vam skidaju procenat od plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija