Mogu li se protesti "Srbija protiv nasilja" porediti sa Majdanom?

"Neće biti novog Majdana", je jedna od reakcija vlasti u Srbiji nakon novog protesta u prestonici, koji je okupio desetine hiljada ljudi.
Mogu li se protesti "Srbija protiv nasilja" porediti sa Majdanom?
Foto: 021.rs

Kako piše Radio Slobodna Evropa, poređenja iz izjava zvaničnika u Srbiji odnose se na ukrajinske antivladine demonstracije Evromajdan, koje su srušile bivšeg proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča 2014. godine.

Da li je Evromajdan ulično nasilje?
 
Evromajdan ili Majdan započeo je u novembru 2013. godine, kada su se demonstranti okupili na glavnom trgu u Kijevu u znak protesta protiv odluke tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne potpiše ključni trgovinski sporazum s Evropskom unijom.
Umesto toga, tražio je bliže ekonomske veze s Rusijom.
 
Boris Varga, politikolog i novinar iz Srbije, koji je magistrirao međunarodno novinarstvo u Lavovu u Ukrajini, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da vlast praktično zastrašuje građane pogrešno izjednačavajući Evromajdan sa nasiljem na ulici.
 
"Vlasti doživljavaju Majdan kao nešto krvavo i negativno, kao prevrat, a ne doživljavaju ga kao logičan odgovor na autoritarizam i na nasilje koji je proizveo tada režim u Ukrajini", objasnio je Varga.
 
On je ukazao i da su Ukrajinci na tim demonstracijama tražili demokratski i evropski put za svoju zemlju.
 
Varga je ocenio i da spominjanje "krvoprolića" u kontekstu Majdana predstavlja i izvesno "upozorenje vlasti" u Srbiji.
 
Prema navodima ukrajinskih tužilaca, 104 osobe su ubijene na demonstracijama Evromajdan, a 2.500 povređeno kao rezultat nasilnih akcija vlasti protiv demonstranata od 18. do 20. februara 2014.
 
"To je način da se odvrate demonstranti (u Srbiji) da dalje protestuju. U Ukrajini režim je upotrebio silu, upotrebio je oružje, automatske puške i snajpere", kaže Varga.
 
Ambasada Ukrajine u Srbiji reagovala je 15. maja na izjave zvaničnika u Srbiji u kojima su tada upoređivali Evromajdan sa protestima u Beogradu.
 
"Ono što se ponekad pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao 'ukrajinski scenario' ustvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti. Ovo je evropski izbor većine Ukrajinaca", navela je Ambasada Ukrajine tada.
 
Izjave zvaničnika u Srbiji u kojima se protesti porede sa Evromajdanom, međutim, nastavile su se i nakon reakcije ambasade Ukrajine.
 
Pet skupova "Srbija protiv nasilja", uz izolovan manji incident, koji su organizatori odmah osudili, proteklo je mirno.
 
Da li je cilj protesta "svrgavanje vlasti" kao u Ukrajini?
 
Organizatori protesta u Beogradu, odnosno opozicione stranke, među svojim zahtevima traže ostavke ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.
 
Kao odgovor na dva masovna ubistva početkom maja u Srbiji, ostavku je dao ministar prosvete Branko Ružić.
 
Iako organizatori u svojim zahtevima ne spominju ostavku predsednika Srbije, to u izjavama medijima često pominju učesnici protesta.
 
Među zvaničnim zahtevima nisu ni vanredni izbori. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojim izjavama, u kojima je komentarisao proteste, rekao da je spreman i da ide na izbore.
 
Varga smatra da su "zahtevi za kadrovskim promenama" na protestima zapravo uvod u izbore u Srbiji koji bi bili "fer i pošteni".
 
U Ukrajini, sa druge strane, protesti se nisu završili smenom vlasti na izborima.
 
Nakon što je stotine demonstranata u Kijevu stradalo 18. i 20. februara 2014. u sukobu sa vladinim snagama, tadašnji proruski predsednik Ukrajine Janukovič i većina njegove vlade pobegli su u Rusiju.
Sever Kosova i Beograd – "dve krize"
 
Politikolog Boris Varga za RSE ističe da vlasti u Srbiji često spominju "strani zapadni faktor" kada spominju antivladine proteste. On ocenjuje da u ovom trenutku ne postoji zvanična podrška Zapada protestima.
 
Sa druge strane, on smatra da su tenzije na Kosovu posledice "više kriza na kojima je režim u Beogradu radio", te da te krize nisu povezane sa protestima u Beogradu.
  • Aga agatoni akademik

    06.06.2023 19:00
    @paja papak
    Vizionar iz Diznilenda hihi ! Ajde i miševi sa vizijom miki maus recimo..
  • pajo patak

    06.06.2023 14:53
    @da ali
    ali narod nema amneziju, nego viziju.
  • suho

    06.06.2023 14:02
    Ne mogu, jer majdan zahteva drugi mentalitet stanovnika koji doživljavaju vlast kao servis građana a ne kao plemstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.