Opozicija bi mogla da ispravi grešku iz prošlosti - o čemu je reč?

Impresivne su šetnje "Srbija protiv nasilja", subotnja je, čini se, bila sa najviše učesnika i uočljivom podrškom javnosti.
Opozicija bi mogla da ispravi grešku iz prošlosti - o čemu je reč?
Foto: 021.rs

Izgleda da se i vlast zabrinula i čini mnogo toga kako bi se što pre okončale svojevrsne karnevalske demonstracije. Iznenadna odluka o prevremenom završetku školske nastave jasno ukazuje koliko vlast pokušava da život čim pre uvede u letnju letargiju i tako okonča neugodne proteste u centru prestonice krajem svake radne nedelje.

Vanredni izbori
 
Zahtevi demonstranata su uobičajeni, isti kakvi se mogu uočiti i kada nema masovnog izliva nezadovoljstva. Smena dva-tri ministra i pozivi za objektivnim medijskim izveštavanjem su u nas svakodnevica već decenijama. Čuju se i kada se ništa izuzetno ne dešava na javnoj sceni.
 
Suština je zahtev za vanrednim izborima uz uslov da ih pripremi prelazna vlada. Realno, to je ono što opozicija u svim zemljama demokratskog sveta, kada se oseća dovoljno jakom, traži. Ipak, da bi prinudila vladajuću stranku na ustupak mora da istrajava u protestima pokazujući tako sve brže rastući potencijal. Aktuelne šetnje petkom uveče (izuzetno subotom) još su u fazi uzleta.
 
Čini se, međutim, da su dešavanja u okruženju i ekonomske prilike u nas takvi da bi zahtevi demonstranata morali da sadrže i predloge za rešenje pojedinih pitanja koja široki slojevi doživljavaju prioritetnim. Držati se samo "opštih mesta" kod mnogih stvara utisak da su "ovi isti kao i drugi, sve obećavaju samo da dođu na vlast".
Propust iz prošlosti
 
Prilika da opozicija prikaže i pojedine upravljačke sposobnosti ima napretek. Možda su najaktuelnije, kako su pokazale nedavne višednevne traktorske blokade saobraćajnica, seljačke nevolje, pre svega u mlekarstvu, najsloženijoj delatnosti u primarnoj poljoprivredi. To što slične nedaće osećaju i evropski paori čini problem potencijalno neuralgičnim do neslućenosti.
 
Dakle, srpski seljaci već mesecima prodaju mleko ispod cene koštanja. Izvestan period mogu da trpe, ali potom prestaju sa proizvodnjom. Tu nije kraj. Nepotrebne postaju i krave na imanju čije izdržavanje i te kako košta. Nemajući kud, vlasnici ih pretvaraju u meso.
 
Mlekare ističu da je mleko uvezeno iz zemalja Evropske unije primetno jeftinije. Razlog je u briselskim subvencijama višestruko većim nego što su srpske. Uvođenje ili uvećanje carina i prelevmana nije opcija s obzirom na to da je Srbija godinama pregovarala, a 2010. godine, kada je Demokratska stranka bila vodeća među vladajućim, potpisala sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, po kome se srpska strana obavezala da neće ni uvoditi nove ni povećavati postojeće carinske dažbine.
 
Daleko od Unije
 
Razlog za ovaj nepovoljan aranžman je procena da će do 2016. godine (do kada su postojale mogućnosti većih dažbina na uvoz) Srbija ući u Evropsku uniju, čime bi u celosti potpala pod briselsku agrarnu politiku, ali i oslonila se snažne evropske agrarne fondove. Uprkos brojnim upozorenjima da nema garancije pristupa EU, tadašnji ministri su bespotrebno rizikovali.
 
Stoga epilog nedavnih dugih traktorskih blokada nije mogao biti drugačiji. Vlada Srbije je, zapravo, prihvatila takoreći sve što su paori tražili. Subvencija je povećana na 19 dinara po litru mleka i 40.000 dinara po umatičenoj kravi, uvedeni su prelevmani na šest kategorija sireva i kondenzovano mleko, od 1. januara će država ukinuti akcizu za gorivo utrošeno u poljoprivredi, sto litara za svaki hektar. 
 
To su sasvim pristojne subvencije, ali nedovoljne. Pošto je usled sankcija drastično redukovan izvoz sira u Rusiju, time i izvoz sedam do 11 litara mleka po svakom kilogramu sira, Unija je dodatno subvencionisala paore i njima je isplativo za siću izvoziti. Kako je i srpska valuta precenjena, vanredno subvencionisano mleko je u Srbiji zaista jeftino u odnosu na mleko sa domaćih njiva.
Jedino rešenje
 
Jedino rešenje je da Srbija zatraži da se prekine važenje ili da dođe do revizije ugovora. Ukoliko bismo uvećali carine i druge dažbine na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, Unija bi uvela dažbinje na uvoz srpske hrane u 27 zemalja Starog kontinenta. A oko 55 odsto izvoza srpske hrane usmereno je upravo na ovo područje.
 
Da mogu, naprednjaci bi sigurno poveli razgovore o reviziji ili ukidanju ugovora. Članice EU, međutim, poslednjih sezona baš ne gotive SNS i teško da bi pristali na izmene. Upravo to je prilika za opozicione stranke. Kako već mesec dana iz Brisela i Strazbura stižu javne podrške šetnjama, čelnici opozicije bi mogli da od lidera EU traže reviziju sporazuma. 
 
Osnova ima, pre svega Srbija, uprkos nekadašnjim procenama, još nije, a nema garancije ni da će biti, članica najlukrativnijeg društva. Uostalom, deo opozicije oličen u Demokratskoj stranci i onome što je iz nje proizašlo, snosi odgovornost za brzopleto potpisani aranžman.
 
Dakle, osim što na protestima uporno ističu uobičajene zahteve poput "objektivnog informisanja", opozicija bi mogla i da na sebe preuzme odgovornost za davnašnji propust, ali i da pokaže spremnost da pogrešku ispravi. 
 
Nema spora da je opozicija uspešnim demonstracijama, posle decenije tavorenja, sebe vratila u središte političkog života. Nije, međutim, dovoljno samo protestovati, birače valja privući i konkretnim političkim potezima. Revizija Zakona o sporazumu i pristupanju, time i rešenje velike seljačke muke, prava je prilika da se javnosti pokažu i kreativne mogućnosti dugo već potisnutih stranaka i organizacija.
  • MK

    29.06.2023 22:59
    pismenost
    Gospodo komentatori! Ovde ima nekoliko (previše) komentara koji su tako nepismeni, da je to prosto neverovatno, jer je ipak bar osnovna škola obavezna. Neko ko ne zna gde se pišu mala, a gde velika slova i stavlja zarez iza svake reči nije baš ličnost sposobna da učestvuje u boljem organizovanju ove države i društva! Prvo bukvar u ruke, pa onda revolucija!
  • Ала

    06.06.2023 15:00
    Ала
    Се расписали,Ботови...осетили да је Крај веома,близу па незнају шта и где!!! Одлично је један,написао овде мења се Систем и тада,нема Партијске књижице и све што иде уз то! Радиш лоше,одлази,оћеш посао за који ниси,квалификован одлази,итд! Многе Странке,Покрети,Маркетиншке Агенције,Ботови...нестаће!!! Има још али је и ово,довољно! Видимо се
  • @Map

    06.06.2023 13:44
    @Map bravo za predlog ! Čini mi se da postoji udruženje vlasnika oružija sa legalnom dozvolom, ili tako nešto. Čitao sam pre nedelju dana pretsednik tog udruženja se javio i da će podržati opoziciju, i reče u Srbiji ima 450.000 vlasnika dozvola za oružije. Ozbiljan broj za izbore . Podržavam i ovo za vlasnike automobila, čuo sam od druga iz Amerike da je tamo cena registracije automobila 2 $ i to ne svake godine, a u Srbiji je 200 evra registracija. Ne sme se dozvoliti da se u javnom sektoru povećavaju plate dok su nameti i registracije ovoliki, i ova udruženja vlasnika oružija i automobila će im kruniti glasove i naterati vlast da štedi na javnom sektoru .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.