"Zabranjeno pušenje" tuži RTS, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića

Menadžment benda "Zabranjeno pušenje" i pevač te grupe Davor Sučić, poznat kao Sejo Sekson, tužili su RTS i muzičara Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, poznatog kao Nele Karajlić.
Menadžement benda saopštio je da su Janković i Milenković 21. juna na Tašmajdanu održali koncert "Rock el Clasico" i bez ikakvog obaveštanja, "neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli pesme čiji je Sučić autor".
U pitanju su pesme "Posljednja oaza (Fikreta)", "Zvijezda nad Balkanom", "Hadžija il' bos", "Balada o Pišonji i Žugi" i "Ibro Dirka", navedeno je u saopštenju.
Istaknuto je da su, budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, Janković i Milenković na taj način "bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i grubo zloupotrebili autorsko delo".
 
Navedeno je da su Janković i Milenković Radio-televiziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta.
 
Taj snimak RTS je bez dozvole autora emitovala u svom programu, a zatim ga objavila i na svom Jutjub kanalu i monetizovala, "što znači da trenutno Radio-televizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korišćenjem ukradenog autorskog dela".
  • Murga

    11.06.2023 13:02
    Noc je tmava
    Jedna tvrdnja mi, kao autsajderu i nekome ko ne poznaje ni jednog ni drugog, bode oči & para uši... Nele kaže da je on udahnuo život Sexonovim pesmama i da bez njega one ne bi doprle do publike. Ok. Ta tvrdnja može biti tačna. Nele je perjanica tog benda. Lokomotiva. Prepoznatljivo lice. Harizmatičan čovek. Uzrok je Sexonovoj mogućoj zavisti i frustraciji. Međutim, da nije Sexonovih pesama, šta bi Nele izvodio? Uverili smo se da nije baš kadar sam da napiše nešto kvalitetno i duhovito kao Davor. Istini za volju, ni Davor nije baš mnogo kadar da iznese svoju pesmu onako kako je to Nele umeo. Ukratko, žalosno. Jedino vredno su ta četiri albuma Zabranjenog Pušenja, to blago jugoslovenskog rokenrola, ta konzervirana energija nekih mladih Sarajlija, emocija s neograničenim rokom trajanja. Sve ostalo je prilično razočaravajuće i tužno, uključujući i doktorovo iritantno dugometražno dranje u konfekcijskom šatro kvizu, čija estetika je potpuno u kontri sa duhom Zabranjenog Pušenja.
  • Слава

    07.06.2023 06:27
    Кога брига
    Која глупост,па ми једно Нелета знамо као неког ко је симбол групе Забрањено пушење ,овај је искочио као кловн,да изиграва неког полицајца,џаба му новци!
  • Ns

    06.06.2023 18:01
    Umesto da kaže hvala sto su koncert odradili vrhunski, i zaživeli ponovo pesme.
    Nele kralj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija