Hrvatska, Srbija i Mađarska će sarađivati u rešavanju problema sa arsenom u vodi

Hrvatska, Srbija i Mađarska će nastaviti zajednički rad na uklanjanju arsena i drugih štetnih materija iz vode, zaključeno je na Međunarodnoj konferenciji o vodama, koja je održana u Osijeku.
Hrvatska, Srbija i Mađarska će sarađivati u rešavanju problema sa arsenom u vodi
Foto: 021.rs
Guverneri Rotari Distrikta 1913 - Hrvatska Ivan Miškulin, Distrikta 2483 - Srbija i Crna Gora Nikola Božić i 1911 - Mađarska Laslo Reti, potpisali su Deklaraciju o saradnji, kojom su se obavezali da će u narednim godinama poseban fokus usmeriti ka poboljšanju kvaliteta vode u Panonskoj niziji, ali i aktivnom učestvovanju u globalnim projektima vezanim za vodu.
Ova odluka je rezultat naučne Konferencije o vodi - IWC 2023 Osijek, na kojoj su stručnjaci, istraživači i oni koji učestvuju u donošenju odluka ukazali na ozbiljne izazove vezane za prisustvo arsena u vodi.
Predsednik Organizacionog odbora IWC 2023 Dragan Dabić naveo je da je ovogodišnja konferencija "pružila dublji uvid u probleme sa kojima se suočavamo, posebno u Panonskom basenu".
 
"Ponuđena su inovativna, lokalno-tehnološki i finansijski primenjiva rešenja za prečišćavanje, nadzor i upravljanje vodnim resursima. Nadamo se i verujemo da možemo prevazići izazove i obezbediti čistu i sigurnu vodu tamo gde je sada nema", rekao je Dabić.
 
On je dodao da su ovom konferencijom obuhvaćeni i drugi aspekti, od prava na vodu, opšteg prisustva vode u tradiciji, kulturi i religiji, ali i u obrazovanju mladih i stručnih lidera koji će u budućnosti znati da rešavaju probleme vezane za vodu.
 
Kako je rekao, posebno potresan trenutak konferencije bilo je izvanredno izlaganje Mosesa Keteka iz Rotarakt kluba Eco Warriors iz Najrobija u Keniji.
 
"Moses nam je dao osnov projekta koji ćemo sprovesti u Keniji. Poboljšaćemo dostupnost vode za piće i higijenu. Njegove reči su nas pokrenule zajedničkom cilju, Global grantu Rotarija u Keniji, koji su podržali guverneri. Cilj je čistija voda i bolje zdravlje Masai zajednice u Keniji", objasnio je Dabić.
 
Konferencija o vodama (IWC 2023 Osijek) održana je u okviru ovogodišnje Rotari konferencije Distrikta 1913 Hrvatska, na kojoj je izaslanik predsednice Međunarodne Rotari organizacije bila Christina Covotsou-Patroclou.
  • Žedni Zrenjaninac

    06.06.2023 20:51
    Mi i Masai
    Mi već 20 godina nemamo vodu. Kupujemo flaširanu. Tehničkom vodom kuvamo hranu, kupamo decu, peremo zube... Svi nas lažu i kradu pare. Više nade ulažem u Hrvate i Mađare. Od naših smo davno zaboravljeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.