Udruženja građana traže ostavke članova Saveta REM-a

Grupa udruženja građana saopštila je da je zbog nesavesnog rada Saveta Regulatorno telo za elektronske medije "institucija koja je zakazala i koja ne služi svrsi radi koje je osnovana".
Udruženja građana traže ostavke članova Saveta REM-a
Foto: Pixabay
"Pozivamo članove i članice Saveta da prihvate ličnu profesionalnu i moralnu odgovornost za srozavanje REM-a i da podnesu neopozive ostavke", navodi se u saopštenju grupe
Ostavke se traže od članova Saveta Olivere Zekić, Milorada Vukašinovića, Aleksandre Janković, Aleksandra Vitkovića, Radoja Kujovića, Višnje Aranđelović, Judite Popović, Božidara Zečevića i Nemanje Tasića.
Kako se navodi u saopštenju, posao Saveta REM-a je da spreči da taj uticaj bude negativan, čak razoran, a članovi i članice Saveta REM-a "ne rade svoj posao".
 
"Da rade, ne bi bilo moguće da promocija nasilja i govor mržnje u medijskim sadržajima potisnu pluralizam mišljenja i kulturu dijaloga. Ne bi bilo moguće da mediji nekažnjeno prikazuju fizičko i psihičko zlostavljanje u rijaliti programima, da informativnim emisijama šire dezinformacije, rasnu, versku i nacionalnu mržnju, glorifikuju ratne zločince, potpiruju mizoginiju, pozivaju na progon neistomišljenika. Da se javnost traumatizuje, a dostojanstvo žrtava gazi prikazima raskomadanih ljudskih tela", kažu udruženja.
 
Dodaje se da takvi mediji i ovakav REM "služe interesima medijskih tajkuna i političkih moćnika, ali ne služe interesima društva".
 
Saopštenje potpisuju Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, RERI - Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE Fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija i YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava.

Teme

rem
  • Tim

    07.06.2023 17:09
    Redom
    Posle ostavke pravo u zatvor da malo razmisle o svom ponašanju.
  • JP

    07.06.2023 16:39
    JP
    A zašto Judit Popović???? Etičnija je i hrabrija od bilo koga drugog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.