Eskobar: Srbi moraju da se vrate u kosovske institucije, a Priština da formira ZSO

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije.
Eskobar: Srbi moraju da se vrate u kosovske institucije, a Priština da formira ZSO
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Dodao je i da treba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova bez preduslova.
"Najveći izazov za Srbiju je da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije. Moramo da osiguramo da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije budu dobrodošli", rekao je Eskobar u razgovoru sa grupom novinara u Beogradu.
"Moramo da deeskaliramo situaciju pod hitno, nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast", rekao je Eskobar.
 
Na pitanje kakve će biti posledice po Prištinu ako ne prihvati evropski predlog za rešenje krize na severu Kosova Eskobar je rekao da bi neprihvatanje značilo "okretanje leđa Evropi".
 
"Ako ne prihvate znači da jednostrano izlaze iz evroatlantskog parnerstva. Ne znam da li je još uvek bilo odgovora iz kosovske Vlade, nadam se da će Vlada prepoznati da želimo da postignemo održiv i obostrano koristan ishod za obe zemlje", rekao je.
 
Eskobar je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana - s ovom ili nekom budućom vladom.
 
"Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi da napreduje u evropskim integracijama mora da formira ZSO, pitanje je da li će se to desiti s ovom vladom ili nekom budućom vladom", rekao je Eskobar.
 
Na pitanje novinara kako trenutna kriza utiče na Ohridski sporazum, Eskobar je rekao da je on sveobuhvatan i važan i da se obaveze proistekle iz njega, uključujući i ZSO, mogu ispuniti vrlo brzo.
 
"I dalje zelimo da vidimo da se dve strane fokusiraju na plan za implementaciju i dalje korake ka formiranju ZSO, i dalje mislim da većina stvari može da se ispuni do kraja ove kalendarske godine", rekao je on.
 
Komentarišući navode o uticaju Rusije, Eskobar je rekao da Moskva ima benefita od podela unutar Evrope i da im kriza na Kosovu koristi kako bi rekli da je Zapad neuspešan.
 
"To što se sada dešava na Kosovu je dugotrajan neadresiran problem između različitih grupa, bio je tamo i pre trenutne krize u Ukrajini, a ona čini problem samo bitnijim da se reši", rekao je on.
On je demantovao navode da je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili on i evropski izaslanik Miroslav Lajčak.
 
Istakao je da je reč o daljim koracima jer on mora da izvesti Belu kuću, a Lajčak šefa EU diplomatije Žozepa Borela o tome da li je ostvaren napredak.
 
"To nije rok već sledeći korak i na osnovu mog izveštaja ćemo odlučiti o daljim koracima", rekao je Eskobar.
  • Dejan

    08.06.2023 10:57
    Ugrozavanje terit.celine
    Rusi su ulozili veto na Athisarijev plan 2007.g koji je predvidjao formiranje ZSO a Briselski sporazum je nista drugo nego implementacija tog plana protivno Ustavu R.Srbije, Rezoluciji 1244 SB UN i vetu Rusije.
  • Status Quo

    07.06.2023 20:30
    Od sada samo Status Quo i zamrznuti pregovori koji nemaju nikakvu svrhu . Jer sve je pregovoreno i dogovoreno u UN 1244 rezoluciji ostaje da se to sprovede.
  • Aleksandar

    07.06.2023 19:54
    Odgovor
    Amerika naređuje. A demokratija? Ovo izgleda autokratija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija